Batı’dan ‘ölü Putin’, ‘oligarg Putin’ senaryoları

Washington – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kafa karıştıran iktidar satrancındaki hamleleriyle nereye varmak istediğini bir türlü çözümleyemeyen Batı, çareyi uçuk senaryolar üretmekte buluyor.

Türkiye hakkındaki Hudson Raporu’nun çağrıştıran bir rapor da Rusya için yazıldı. ABD’deki Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi’nin (CSIS) önceki gün yayımladığı, Rus basınına ise 11 Aralık’ta sızmış 71 sayfalık raporda, Rusya’nın Putin’li ve Putin’siz geleceği üzerine senaryolar üretiliyor. CSIS Rusya ve Avrasya Programı direktörü Andrew Kuchins’in kaleme aldığı üç senaryo şöyle:

 Birinci Senaryo: Putin’in ölümüyle gelen gerçek diktatörlük

 Putin 7 Ocak 2008’de Noel gecesi Kurtarıcı İsa Katedrali’ndeki ayini için dışarı çıktığında öldürülecek. Zanlı olarak sürgündeki oligarg Boris Berezovski’nin desteklediği Çeçenlerin adı geçecek ama cinayet asla çözülemeyecek. Vekâleten başkanlığı yürüten Başbakan Viktor Zubkov da gizemli bir şekilde bir haftalığına ortadan kaybolacak. Borsa tepekatlak giderken gösteriler ortalığı kasıp kavuracak. 20 Ocak’ta sıkıyönetim ilan edilecek. Zubkov zayıf düşerken yönetimi (Kremlin Genel Sekreter Yardımcısı) İgor Seçin, (Aeroflot başkanı) Viktor İvanov ve (FSB Başkanı) Nikolay Patruşev gibi KGB kökenlilerden oluşan siloviki devralacak. Geçiş dönemi başkanlığını ise (Başbakan Yardımcısı) Sergey Narişkin üstlenecek.  Putin’in ‘Rusya İçin’ planını yetersiz bulan siloviki, Birleşik Rusya’nın adını ‘Rusya’ya Şan’ diye değiştirecek. Siloviki (Rus Demiryolu Başkanı) Vladimir Yakunin’i Kremlin’e çıkaracak. Yolsuzluk karşıtı Yakunin, Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov’un yolsuzluktan idama mahkûm edilmesinin ardından elit kesimi sarsacak. Milliyetçilik dozajı o kadar artacak ki Asya ve Çinli göçmen işçiler karantinaya alınacak. Demokratik kurumlar kapatılırken liberal politikalarla Rus ekonomisinin büyüklüğü 2017’de 6 trilyon doları bulacak. Yakunin 2015’te yüzde 95 ile yeniden seçilecek. Yakunin Batı karşıtı olmayacak ama eski SSCB topraklarına el atıp Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan’la konfederasyon kuracak. Bundan önce Beyaz Rusya ilhak edilecek. 

 İkinci Senaryo: Putinsiz Putinizm

 Putin 2008’de görevi bırakacak ve halefi Dimitri Medvedev Kremlin’e çıkacak. Putin Birleşik Rusya lideri olacak ve Gazprom ve Rosneft gibi dev şirketlerin yönetimine girecek. Roman Abramoviç ve Oleg Deripask gibi oligargların sermayesiyle kurulacak yeni bir şirketin Putin yüzde 25 hisseyle ortağı olup başkanlığını üstlenecek. Ancak Medvedev’in otoritesi artarken Putin solacak. Demokratik sistem çoğulculaşacak, muhalif partiler de Duma’ya girecek, medya özgürleşecek. Medvedev görevi 2016’da Igor Şuvalov’a devredecek. Afganistan’da Taliban iktidarı yeniden kurulurken ve Kuzey Kafkasya’da radikal İslamcılar 2010’da Çeçen lideri Ramzan Kadirov’u öldürerek yükselirken Rusya NATO ile işbirliğini artıracak. NATO ile Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan’da ortak üsler kurulacak.

 Üçüncü Senaryo: Demokrasinin yükselişi

 İktidar 2008’de Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov’a geçecek. Fakat şansı 2008 sonunda sona erecek. Washington’da çevreciler devrim yapıp Al Gore’u seçimde iktidara getirecek. Çevreci politikalar sayesinde petrol fiyatları dibe vurup 2011 itibariyle varil başına 20 dolara sabitlenecek. Bu da Rusya’nın bütçesinde dev açıklar oluşturacak, ekonomide küçülme başlayacak. İvanov tepetaklak giderken halk Putin’i 2012’de yeniden devlet başkanı seçecek. Ama talihsizlikler ardı ardına gelip Putin’i de bitirecek. Eski SSCB topraklarında etki kaybolacak, Türkmenistan Gazprom’a gaz vermeyecek, Kazakistan ve Azerbaycan Batı’nın etkisine girecek. Gaz üretimi yılda yüzde 10 düşecek ve açlık kapıya dayanacak. Sibirya tüberküloz nedeniyle garantinaya alınacak. Bütün bunlar Putin’in itibarını yıkacak. Nemtsov ve Yavlinski liberal politikalarla 2016 seçiminde kurtarıcı olarak sahneye çıkacak. Kremlin’e Nemtsov çıkacak. Ülke demokratikleşecek. (Ajans Kafkas)