Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya, 4 Mart 2010’da hayatını kaybeden ülkenin ilk devlet başkanı Vladislav Ardzınba’yı 65. doğum gününde çeşitli etkinliklerle andı.
İlk etkinlik dün başkent Sohum’un Eşera köyünde Ardzınba’nın mezarı başında düzenlendi. Etkinliği ülke yöneticileri, Rusya’nın Abhazya Büyükelçisi Semen Grigoryev, sivil toplum temsilcileri, 1992-1993 Gürcistan-Abhazya savaşı gazileri, öğrenciler, Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü çalışanları katıldı.
Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nde ise enstitünün eski üyesi Ardzınba’nın anısına Bilimsel Konferans’ın ilki tertip edildi. Konferansa Başbakan Sergey Şamba, bilim adamları, Rusya Bilimler Akademisi, Doğu Bilimler Enstitüsü’nden Ardzınba’nın meslektaşları katıldı.
Konferansın açılışında Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Vasili Avdizba, Vladislav Ardzınba’nın her türlü şartta adaletin sağlanabileceğini gösterdiğini ve tüm güçlere karşı zafer elde ettiğini söyledi.
Şamba ise Ardzınba’nın 65. doğum gününe kadar yaşayamadığını, ancak uzun olmayan ömründe çok şeyler yaptığını ifade etti. Şamba, Ardzınba’nın doğu bilimleri alanında parlak bir iz bıraktığını kaydetti.
Konferansa filolog Vyaçeslav Çirikba, Ardzınba’nın doğu bilimlerine katkılarını anlatırken Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü’nden Anatoli Vyatkin ‘Tarihi süreçte rolü: Fenomen Ardzınba’, filolog Vladimir Zantariya SSCB milletvekili Ardzınba’nın az sayılı halkların hakları için mücadeledeki rolü hakkında tebliğ sundu.
Filolog Zurab Capua ve tarihçi Teymuraz Açugba da Arzınba’nın çalışmaları ve Abhaz devletinin inşasıyla ilgili konuşmalar yaptı.
Konferans çerçevesinde ‘Vladislavımız’ adlı kitabın tanıtımı da yapıldı. Kitapta Ardzınba’nın konuşmaları, röportajları, görüşmeleri ve çeşitli açıklamalarının yanı sıra Abhaz ve yabancı toplum adamları, gazeteci, aydın ve Abhazya gazilerinin onun hakkındaki düşünceleri ve şiirleri yer alıyor.
Sohum merkez sergi salonunda da ‘Vladislavımız’ fotoğraf sergisi açıldı. Sergide 130’dan fazla fotoğrafa yer verildi. Bazı fotoğraflar ilk kez halkla paylaşılırken Ardzınba’nın eşi Svetlana Cergeniya özel arşivle ilgili “Bu fotoğraflarda Ardzınba siyasetçi, bilim adamı olarak değil torununu seven bir dede olarak görülüyor” dedi.
Akşam saatlerinde de ‘AMRA’ ve ‘APSİLAA’ gençlik örgütleri, Ardzınba’nın anıtının dikileceği Sohum’daki Özgürlük Meydanı’nda mumlarla büyükçe Ardzınba yazısı oluşturdu. KU/ÖZ/FT