Nalçik/Ajans Kafkas- Alan sivil örgütü liderlerinden, Rusya Bilimler Akademisi akademisyeni Magomed Apşayev, yerel idareler federal kanunun yerine getirilmesi talebiyle bir grup Balkarın açlık grevini değerlendirdiği açıklamasında, Alan’ın radikal protesto yöntemlerini-açlık grevi, miting, yürüyüş- kabul etmediğini kaydetti.
Apşayev’in ifadesine göre, Alan bu meselenin kanunlar çerçevesinde çözülmesini umuyor. Apşayev, söz konusu yerel idareler kanunun ülke şartlarına çok uygun olduğunu da belirtti.
Apşayev, Kabardey-Balkar parlamentosunun kanunu yerine getirme girişiminde bulunduğunu ve toprağın bölgeler ve yerleşim yerleri arasında paylaştırılmasıyla ilgili kanun tasarısını ilk oylamada kabul ettiğini, ancak Adıge sivil toplumunun baskısıyla parlamentonun kendi kanunlarını iptal ettiğini ve problemin çözümünün buna bağlı olarak uzadığını ifade etti.
Kabardey-Balkar’da şu anki siyasi ve kriminal durumun kızışmasını Apşayev, yapılacak devlet başkanlığı atamasına bağlıyor. Apşayev “ Meydana gelen olayların yönetim mücadelesine bağlı olduğunu ihtimal dışı görmüyorum” dedi.
Ülkedeki istikrarsızlık durumunun sebeplerinden biri olarak Apşayev ülkedeki iş yeri yetersizliğini gösteriyor ve buna bağlı olarak halkın başka bölgelere gitmek zorunda kaldığını belirtiyor ve büyük üretim yerlerinin açılması ve sanayinin yeniden canlanması gerçekleşmeden işsizliğin çözülemeyeceğine dikkat çekiyor.
Apşayev, dağlık bölgedeki köylere daha fazla toprak düştüğü yönünde yanlış bilgi verilerek Kabardey-Balkar halkının yanıltıldığını da düşünüyor. Apşayev “ Balkarya bölgesi tüm ülkenin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor, nüfusu ise ülkenin yüzde 12’si. Balkarya bölgesinin çoğunluğu ormanlar, karlı zirveler, buzullar ve dağlık kayalıklarından oluşuyor. Geriye kalan bölgenin büyük bölümü de milli parka, dağ rezervlerine ve yabani hayata ait” dedi.
Komşu bölgeler olan Baksan ve Elbrus bölgesini kıyaslayan Apşayev, düzlükteki köyün dağlık bölgede bulunan bir köye kıyasla iki-üç katı fazla toprağa sahip olduğu sonucuna vardı.
Apşayev “ Hükümetin kararıyla dağlık bölgelerin sahip olduğu topraklarından devlet mülkiyetine 156 bin hektar alındı. Ve bu var olan dengesizliği daha da güçlendirdi. Bu alımdan sonra Çegem, Çerek ve Elbrus bölge sakinlerinden kişi başına 0.47, 0,37, 0,32 hektar işlenecek toprak düşüyor” dedi.
KU/ÖZ/