Tiflis/Ajans Kafkas – BM Genel Sekreteri’nin Gürcistan’ın Dostları Grubu’nda yer alan Almanya Abhaz-Gürcü sorunun çözümü için üç aşamalı bir plan hazırladı. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili öneriyi reddederken Abhazya’nın da kabul etmesi beklenmiyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Alman önerisini dün Tiflis’te Gürcü tarafına sundu. Bugün Sohum’da, ardından Moskova’da temaslarda bulunması beklenen Alman Dışişleri Bakanı’nın ortaya koyduğu planın ilk aşaması şiddete son verilmesi, doğrudan müzakerelerin zeminini hazırlamak için önümüzdeki yıl güven artırıcı önlemler alınması ve 250 bin kadar Gürcü mültecinin Abhazya’ya geri dönüşünün sağlanmasını öngörüyor. İkinci aşama ortak imar projelerini hayata geçirmeyi, üçüncü aşama ise en zor kısım olan Abhazya’nın statüsünün belirlenmesini içeriyor. Steinmeier dün Tiflis’te temaslarda bulunduktan sonra Gürcü meslektaşıyla düzenlediği ortak basın toplantısında, planın temelinde, taraflar arasında doğrudan diyalog kurulmasının olduğunu söyledi. Planla bir çıkış yolu bulunmasının amaçlandığını kaydeden Steinmeier, AB’nin plana güçlü bir destek vereceğini kaydetti. Gürcistan Dışişleri Bakanı Ekaterina Tkeşelaşvili de, Almanya’nın teklifindeki bazı maddelerin kendilerini mutsuz ettiğini belirterek, "Olumlu noktalar var. Ancak müzakere edilmesi gereken çok önemli bölümler de bulunuyor" dedi. Bölgedeki Rus barış gücünün yerine Batılı kuvvetlerin almasını isteyen Gürcistan, öneride, Rusya’nın da sorunun bir parçası olarak gösterilmesini ve statüsü ne olursa olsun Abhazya’nın, Gürcistan’ın bir parçası olarak kalacağının açıkça ifade edilmesini istiyor. Abhazya ise bu talepleri kesinlikle kabul etmiyor. Saakaşvili’nin tepkisi ise net oldu.
Saakaşvili Abhazya’ya karşı güç kullanmamayı garanti altına alan bir anlaşmayı imzalamayacaklarını belirterek "Gözlerimizin önünde Abhazya ‘askerileşirken’ bu türden çözümlerden bahsetmek çok, çok, çok zor” dedi. Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ise bugün Steinmeier ile Sohum’daki görüşme öncesi “Abhazya’nın siyasi statüsünü kimse ile müzakere etmeye niyetimiz yok. Bağımsız ve demokratik bir devlet inşa ediyoruz” dedi.
Steinmeier öneriyi hazırlarken geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ön görüşmeler yapmıştı. FT