Sohum/Ajans Kafkas – Abhaz yönetimi, Abhazya’nın yer isimlerini (coğrafi toponomi) Gürcistan’ın resmi söylemine göre yazmakta ısrar eden uluslararası kurumları tutum değiştirmeye davet ediyor. Sukhumi (Sohum), Gali (Gal) örneklerinde olduğu gibi yer isimlerinin sonuna Gürcücedeki ‘i’ takısının eklenmesi, özellikle haberlerde mahreç olarak ‘Sohum/Abhazya’ yerine ‘Sohum/Gürcistan’ ya da belgelerde ‘Abhazya/Gürcistan’ın tercih edilmesi, Abhazya için ‘ayrılıkçı’, ‘asi’, ‘Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi’, ‘de facto yönetim’ ifadelerinin kullanılması Abhazları öteden beri rahatsız eden bir konu.
Ancak Abhazya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin bağımsızlığının Rusya ve Nikaragua tarafından 26 Ağustos 2008’de tanınmasının ardından toponomideki tercihlerini yakın gündemine aldı. Dışişleri Bakanlığı, 31 Ekim 2008’de uluslararası topluma bu konuda nazik olmalarını ve gerçeklere uygun tercihlerde bulunmalarını salık vermişti. Tabi tutum değişmediği gibi özellikle Batıda Tiflis lehine kışkırtıcı tanımlamalar daha da arttı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Sergey Şamba bir uyarıda daha bulunma ihtiyacı duydu. Şamba çağrısını şöyle yaptı:
“Defalarca yapılan açıklamalara rağmen uluslararası örgütlerin resmi belgelerini günümüz siyasi gerçeklerine ve Abhazya’nın bir devlet olarak varlığına aykırı şekilde düzenliyor olmasından dolayı endişeliyiz. Dışişleri Bakanlığı’nın (31 Ekim 2008) nazik olmaları ve Abhaz toponomisini doğru yazmaları talebiyle yaptığı resmi başvuruya rağmen uluslararası insani örgütler resmi sitelerinde Abhazya hakkında kabul edilemeyecek coğrafi toponomiyi kullanmaya devam ediyor. Üstelik Abhazya’nın ardından virgülle Gürcistan’ı yazıyorlar (Abhazya, Gürcistan). ‘Abhaz ayrılıkçılar’, ‘de fakto yönetim’, ‘Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri’ ve daha başka Abhazya tarafından kabul edilemeyecek tanımları kullanıyorlar."
Şamba BM ile birlikte çalışanlar dahil tüm uluslararası örgütlerin dikkatini BM Genel Sekreteri’nin Abhaz-Gürcü sorununa ilişkin 18 Mayıs 2009 tarihli son raporuna çekmek istediklerini belirterek burada Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsız devlet statüsünü doğrudan veya dolaylı olarak küçülten her türlü formülasyondan kaçınıldığını hatırlattı. Şamba, rapordaki tutumun diğer uluslararası örgütlere de örnek olmasını temenni etti. ÖZ/FT