Sohum/Ajans Kafkas – 2008 Ağustosundaki savaş nedeniyle düşen turist sayısını geçen yıl toparlayan Abhazya, Rusya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından bu sektörde daha büyük gelişmeler umuyor.
Dışişleri Bakanı Sergey Şamba Abhazya’nın turizm alanındaki durumunu İnfoks’tan Aleksandr Tsıgankov’ya değerlendirdi:
2009’da Abhazya’yı kaç turist ziyaret etti?
Yaklaşık 1 milyon kişi olduğunu, hatta biraz daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bizim iki türlü turistimiz var: sezonda dinlenenler ve kısa süreliğine gezilecek yerler için gelenler. Bir çoğu Soçi’de dinleniyor ve oradan bir günlüğüne Abhazya’ya geliyorlar. Bu grupta olanlar çoğunlukta. Doğrudan Abhazya’ya dinlenmek için gelenler yaklaşık 350 bin kişi. Çoğunlukla bunlar Rusya’dan gelen turistler, ikinci sırada turist akımı Türkiye’den. Bir çok insan da BDT ülkelerinden Ukrayna, Belarus, Ermenistan’dan geliyor. Abhazya bütçesinin temel gelir maddesi turizmdir. Ve biz onun bundan sonra geliştirmeyi düşünüyoruz.
Turistlerin tercihi nasıl değişiyor?
Genelde Gagra, Pitsunda, Sovyet döneminden popüler olan sağlık merkezleri.
Abhazya vize uygulaması getirmeyi düşünmüyor mu?
Abhazya’yı ziyaret etmek için sadece pasaport -yerli veya yabancı- gerekli. Pasaport kontrolü genellikle Rusya tarafında yapılıyor. Abhazya tarafında turistlerin sınırda bekletilmemesi için seçmeli yapılıyor.
Sınırı geçişte turistler ne tür problemlerle karşılaşıyor?
Temel sorun büyük turist akınlarında geçiş noktalarının yetersizliği. Sovyet döneminde bizim sadece Psou üzerinden küçük köprümüz vardı. Birkaç yıl yine orada ek kontrol-geçiş noktaları inşa edildi. Şimdi onlar yeterli. Sınırlarda geçiş kalitesini arttırmak için 2010’da bir köprü daha inşa etmeye başlıyoruz.
Şu anda turistler ya özel sektörde yada eski pansiyon ve dinlenme evlerinde kalıyorlar. Ülkede yeni konaklanacak yerler inşa edilmesi planlanıyor mu?
Bizde Sovyet döneminde bu tür yerler çoktu. Savaş nedeniyle ciddi şekilde zarar gördüler. Turizm altyapısını geliştirmemiz için bize yatırım lazım. Bazı binalar yenilendi ve turist kabul etmeye başladı. Gelişimiyle özel işletmelerin ilgilendiği tamamen yeni oteller de var.
Yeni yıl içinde otel inşaatına ne kadar devlet yatırımı planlandı?
Devletimiz şu anda otel inşaatına para yatırmıyor. Bununla özel sektör ilgileniyor. Bazı yatırımcılar restoreye para yatırıyor, bazıları yeni oteller inşa ediyor.
Hükümet turizm alt yapısının gelişimine katılamaz mı?
Sohum civarında havaalanını yeniden inşa planlarımız var, çalışmalar 2010’da başlayacak. Daha önceleri havaalanı siyasi sebeplerle çalışmadı. Tanınmanın ardından artık bu konuyla aktif olarak ilgilenebiliriz.
Bununla kim ilgilenecek?
Rusya ve Türkiye şirketlerinden teklifler var, biz onları inceliyoruz. Yeni yılın başından itibaren Abhazya’ya Rusya’dan bir heyet gelecek, en üst düzeyde alt yapı gelişim perspektiflerini görüşmeyi, demir yolu ulaşımını görüşmeyi planlıyoruz.
Bu ne gibi yatırımlar gerektiriyor?
Rakamlar hakkında konuşmak için henüz erken. Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov başkanlığında gelecek Rusya temsilcileri ile bu projeleri detaylı olarak görüşeceğiz. ÖZ/FT