‘Abhazya siyaseti diasporadan şekillenemez’

İstanbul/Ajans Kafkas – Kafkas diasporasının anavatandaki siyasi yapıya etkisiyle ilgili tartışmalar biteviye yaşanırken bu konuda Abhazya’nın önemli siyasi figürlerinden Sosyal Demokrat Parti Başkanı Gennadi Alamiya ‘dışarıdan siyasetin yönlendiremeyeceği’ görüşünü dile getirdi.

Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’yı ‘ölümsüzleştirme’ amacıyla hakkında yazılmış yazıların derlendiği bir eserin dört dilde basım hazırlıkları için Türkiye’ye gelen Alamiya, anavatanı Abhazya’ya dönmekle kalmayıp parlamentonun ilk döneminde milletvekilliği yapmış Oktay Çkotua ile birlikte 19 Şubat’da İstanbul Selimiye’deki Kafkas Abhazya Kültür Derneği’nin konuğu oldu.
Abhazya’daki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda Alamiya, diasporada yaşayanlar Abhazya siyasetine yön vermek istiyorlarsa anavatanlarına dönüş yapmaları gerektiğini vurguladı. Dünya Abhaz-Abazin Kongresi Genel Sekreteri ve Abhazya Milli Marşı’nın söz yazarı Alamiya, herkesin özgürce Abhaz yönetiminin benimsediği politikaları eleştirme ve öneride bulunma hakkına sahip olduğunu ancak dışarıdan siyasete yön verme girişimlerini doğru bulmadığını söyledi. Kendi görüşünü dile getirdiğini ve yönetim adına konuşmadığını belirten Alamiya, bunun yanı sıra Abhazya’nın geleceğine yönelik elbirliği ile çalışmanın önemine vurgu yaptı. Abhazya’nın Rusya ve Nikaragua tarafından tanınmasının ardından hem anavatan hem diasporada yaşayanların üzerlerindeki sorumluluğun arttığını ifade eden Alamiya, artık yılmadan daha fazla çalışmak gerektiğini vurguladı. Alamiya, gençlerin de Abhazya’nın daha fazla tanınması, ilişkilerinin geliştirilmesi ve güçlenmesi yönündeki bu çabalara ortak edilmesinin şart olduğunu kaydetti.
Alamiya’nın çevirmenliğini yaparken Abhazya’nın mevcut durumu hakkında bilgiler veren AYEŞARA Vakfı Başkanı Çkotua da bir soru üzerine Abhazya’da Megrellerin yaşadığı Gal bölgesi ile Svanların yaşadığı Kodor Vadisi’nde ağustostaki savaşın ardından durumun normale döndüğünü söyledi. Çkotua, Abhaz güçlerinin Kodor Vadisi’ni Gürcü askerlerinden temizlemek için düzenlediği operasyon sırasında Svanlara ‘Güvenliğiniz için ya Abhazya’nın içlerinde sizi bir yere yerleştirelim ya da güvenli koridor açalım Gürcistan tarafına geçin’ diye teklif götürüldüğünü, onların da dağlara çekilmeyi tercih ettiklerini, operasyon bitiminde sayıları 300’ü bulan bu kişilerin evlerine döndüğünü anlattı. Çkotua Gal’de ise savaş sırasında nüfus hareketinin söz konusu olmadığını belirtirken bölgeye 1999’dan itibaren Abhazya’nın tek taraflı olarak 1992-1993 savaşında evlerini terk etmiş Megrellerden 60 binini yeniden yerleştirdiğini hatırlattı. FT