‘Abhazya herkes kadar bağımsız’

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, ‘Gürcistan’dan bağımsızlığını kazanmış ülke, Rusya’dan da bağımsız kalabilecek mi’ sorusuna tereddütsüz ‘Evet’ derken küresel düzende bütün devletlerin birbirine bağımlı olduğunu da hatırlatıyor.

Hedeflerinin Rusya yardımı olmadan Abhazya’yı kendine yetecek düzeye çıkarmak olduğunu belirten Bagapş, ağustosta savaş çıkacağı söylentilerini de reddediyor. 15 Temmuz’da Eko Moskova’dan Tihon Dziadko’nun sorularını yanıtlayan Bagapş, Rus askeri varlığının da Gürcistan ile ilişkiler normalleşmeden sona ermesinin mümkün olmadığını kaydediyor. Ajans Kafkas’ın özetleyerek Türkçeye aktardığı röportajda işte Bagapş’ın değerlendirmeleri:

Bir ay sonra Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya tarafından tanımasının yıldönümü coşkulu şekilde kutlanacak. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’i bekliyor musunuz?

Kutlamalara gelmesiyle ilgili bir plan yok. Ama belki bir iş ziyareti ile gelebilir. Ama bu ziyaretin 26 Ağustos’ta olması da şart değil. Yıldönümü kutlanacak ama mütevazi olacak. Neden? Çünkü en önemlisi elde edildi. Böyle bir günü devletimizin tarihinde her zaman kutlayacağız. Önümüzde halen zor bir görev var. Tanınma ayrı bir iş, tanınmanın uluslararası hukuk alanında en üst düzeye ulaştırması başka bir iş.

Sizinle röportajımızdan önce sitemize çok sayıda soru geldi. İşte onlardan biri: ‘Rusya’nın desteğini alıyorsunuz ve kendinizi Gürcistan’dan bağımsız olarak adlandırıyorsunuz, bugün Rusya’dan da bağımsız mısınız?’
 
Tamamen bağımsızız. Ama bir kez daha ikna oldum ki günümüz küresel dünyasında tamamen bağımsız devlet hiç yok. Ve kriz durumu hepimizi birbirimize bağımlı kıldı. Elbette biz Rusya Federasyonu ile dostluk ilişkilerinde bağımlıyız. Evet Rusya Federasyonu bize yardımda bulunuyor. Abhazya’da Rusya vatandaşları yaşıyor. Eğer bu bağımlılık ise, böyle bir bağımlılıktan (iyi insani ilişkiler, savaşta zarar gören halka yardım) yanayım.

Bununla birlikte bazı siyasetçiler tarafından sıkça Güney Osetya ve Abhazya’nın Rusya Federasyonu’na bağlanabilme olasılığı fikri dile getiriliyor.

Böyle bir konu gündemde değil. Defalarca açıkladım ve bir kez daha açıklamak istiyorum; Böyle bir gereklilik yok. Bizi tanıdılar ve bağımsız devletimizi inşa ediyoruz. Bundan dolayı bu konu gündemde değil.

Peki gündeme getirilirse?

Bence referandum olmalı. Yakın yıllarda böyle bir şey olacağını düşünmüyorum.

Tanındığınızı söylüyorsunuz. Sizi Rusya Federasyonu, Nikaragua tanıdı. Bir yıl içinde sizi tanıyan başka ülkelerin çıkmamış olması sizi üzüyor mu?

Hayır. Neden olduğunu söyleyeyim. Batı Sahra’yı 48 ülke tanıdı, ama bundan dolayı o uluslararası hukuk konusu olmadı. Devletin statüsünü ülke sayısı belirlemiyor. Bundan dolayı bu konuda rahatız. Ekonomik gelişim için bugün bize Rusya ve Rusya bölgeleri ile çalışmalar  yetiyor. Jeopolitik durumumuz önemli. Ve bugün değilse de yarın batının bu meseleyi çözeceğini biliyoruz. Eğer isteseydik 10-15 ülkenin bizi tanımasını sağlayabilirdim. Ben Papua Yeni Gine, Zimbabve ve bazı egzotik ülkelerin bizi tanımasını istemiyorum. Bu bize lazım değil. Bizim ciddi devletlerle müzakerelerimiz var

Gürcistan sıkça, Abhazya ve Gürcistan sınırında Abhazya tarafında Rus askerleri yığınak yapıldığını, bazı hareketlenmeler olduğunu açıklıyor.

Aptalca. Gazetecilere büyük saygım var, ama bazı şeyler var… Gürcistan bu açıklamaları yapacak. O sürekli bu tür açıklamalar yaptı. Ama yaşam kimin haklı olduğunu gösterdi.

Gürcistan ile ikili müzakerelere hazır mısınız?

Henüz değil bir kez daha söylüyorum; şu anki Gürcistan yönetimi ile hiçbir müzakere yapmayacağız. Onların elinde bizim ve Güney Osetyalıların kanı var. Bunlar kendileriyle hiçbir müzakere yürütülemeyecek insanlardır.

Birkaç ay sonra Abhazya’da neler olacak. Bildiğim kadarıyla ocakta seçimler olacak.

12 Aralık.

Beş yıl önce olduğu gibi bir sivil direniş tehlikesi var mı?

Böyle olacağını düşünmüyorum. En azından bizim tarafımızdan… Biz imkanlarımızı biliyoruz, beş yılda neler yaptığımızı, insanların düşüncesini biliyoruz. Aday olacağım galiba.

Rusya’nın desteğini hissediyor musunuz?

Tüm bu beş yıl boyunca Rusya ile çalıştım. Elbette bugün ilişkiler bana değil, cumhuriyete ve yönetime yönelik ve bunlar normal, pozitif ilişkiler. Birçok kişi hangi konuda yardıma ihtiyaç olduğunu, neye destek ihtiyacı olup olmadığını sordu. Şunu söylüyorum: ‘Hiçbir yardım, hiçbir destek lazım değil.’ Bu seçimleri sükunet içinde ve medeni şekilde gerçekleştirmeye çalışacağız. Çoğunluğun seçimine saygı duymalıyız. Ve hepsi bu.

Gürcü nüfusun yaşadığı Gal ve Kodor da seçimlere katılacak mı?

Elbette. Onlar da Abhazya vatandaşı ve Abhazya’da yaşıyor.

Abhazya devleti ne ile inşa ediliyor? Rusya’nın yardımı dışında maddi durumu nedir?

Seçimleri kazanıp geldikten sonra işe bütçemizden başladık ve beşinci yılda ülke bütçesi 400 milyon ruble oldu. Bu rakamı Moskova’da çok iyi işleyen bir mağaza iki üç haftada kazanabilir. Biz bütçeyi arttırdık ve onuncu yılda rakamı 2 milyara ulaştırmayı planlıyoruz. Bu yaklaşık beş katı fazla. Ne ile? Birincisi elbette vergi, ikincisi gümrük, üçüncüsü açtığımız üretim yerleri, dördüncü küçük ve orta çaplı işletmeler. Çok zor durumda olmamıza rağmen Gagra, Sohum ve Gudauta’da turizmle uğraşan özel sektörü vergiden muaf tuttuk. Vergi almadık ve insanlar biraz para kazandı. 2007’de Abhazya’da yaklaşık 1 milyon turist ve tatilci dinlendi.

Bu sene ne kadar bekliyorsunuz?

Yaklaşık aynı rakam. 70-800 bin bekliyoruz.

Bunlar genellikle Rusya’dan gelen turistler mi?

Evet çoğunluğu Rusya’dan, biraz Beyaz Rusya’dan, bazıları Ukrayna’dan, bazı BDT ülkelerinden geliyor. Bunların çoğunluğu Rus.

Siyasi istikametin değişmesi ile Rusya’nın şu anda gösterdiği desteğin yok olması halinde Abhazya hiçbir şeysiz kalmaz mı?

Kalacağını düşünmüyorum. Çünkü bizim yeterince imkanımız var. Küçük bir cumhuriyetiz ama ekonominin gelişimi için zenginiz. Böyle olabileceğini düşünerek elbette ülke içinde üretimi geliştirmeliyiz. Kendi kendimize ülke içinde ödenecek maaşları karşıyalabilmeliyiz ve bugün bunu başarılı şekilde gerçekleştiriyoruz.

Abhazya ordunun finanse edilmesi için ne kadar ciddi kaynak ayırıyor?

Bütçeden yüzde 6.

Peki sayı?

3200 idi, şu anda 2100-2200.

Peki burada Rus askerleri ne kadar?

1800 kişi.

Bu durum ne kadar devam edecek, yani burada Rus üslerinin, Rus sınır erlerinin bulunması. Belirli bir süre var mı?

Henüz yok. Durum gergin olmaya devam ettiği müddetçe bu durum korunacak. Durum normale döner, Gürcistan ile anlaşma imzalanır, bu ülke normal davranır, Abhazya’yı tanırsa bu konuları yavaşça gündemden kaldırırız.

Ağustosta yeni bir savaşın olabileceği konuşuluyor. Böyle bir ihtimal var mı?

Hayır, böyle bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum.

Teşekkürler.
ÖZ/FT