Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve tesadüfen müzik dehası olduğu keşfedilen Tambi Asaad (Cimuk) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu.
Vatandaşlık işlemleri valilikte gerçekleşen Tambi, Suriye'de kullanamadığı Cimuk sülale adını da soyadı olarak kullanacak.
Şam’da yaşayan Cimuk ailesi 2 yıl önce savaştan kaçarak önce İstanbul'a gelmiş, burada bir süre Çerkeslerin misafiri olduktan sonra Bursa'ya yerleşmişti. Çeşitli kültürel etkinliklerde çaldığı akordeon ile Çerkeslerin beğenisi toplayan Tambi Cimuk'un kabiliyetini ise Bursa'da tesadüfen uğradığı müzik okulunda, piyano öğretmeni Rus uyruklu Elena Yudina keşfetti.
Aldığı bir yıllık eğitimin ardından video görüntüsü göndererek katıldığı Rusya'daki yarışmada birinci olan Tambi Cimuk, İstanbul'da kendisini dinleyen New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Puddubnaya tarafından da “inanılmaz bir yetenek” olarak değerlendirildi.
Konunun duyulmasının ardından birçok televizyon programına konuk olan Tambi Cimuk Türkiye'yi uluslararası yarışmalarda temsil etmek istediğini açıklamıştı.
Geçtiğimiz günlerde ailesiyle birlikte Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret eden Cimuk'un Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçişi bu esnada gündeme geldi.
Rusya'da 14 Aralık'ta gerçekleşecek yarışmaya katılması için TC vatandaşı olması gereken Tambi Cimuk için yürütülen girişimler olumlu sonuç verdi ve TC vatandaşlık başvurusu kabul edildi.
TC vatandaşlığına geçişi ile ilgili duygularını basın mensuplarına açıklayan Tambi, "Gerçek soyadım Cimuk. Biz Çerkesiz, sülale adım Cimuk aslında. Suriye'de bu soyadını kullanmamız zor olduğu için aile büyümüzün adı Asaad'ı kullanmışız. Yeni kimliğimle Cimuk soyadını alacağım. Türkiye'yi temsil etmek istiyorum. Çok mutlu oldum. Sadece Rusya değil, dünyada Türkiye'nin isminin duyulması için uluslar arası seviyede yarışma kazanırsam, Türkiye'nin gururu olacağım. Bu yarışma Sankt Petersburg'taki ilk yarışma olduğu için çok çalışıyorum. Kazanmam çok önemli. Destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Tambi Cimuk'un müzik eğitimini üstlenen Rüstem Avcı ise vatandaşlığın yetişmesini istediklerini belirterek, bu konuda sıkıntı yaşanabileceğini kaydetti. Belgelerin Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere Ankara'ya yollandığını ifade eden Avcı, “Birkaç güne pasaport çıkar diye umut ediyorum. Kaçırdık diye bir burukluk da yaşıyoruz. Çok iyi hazırlandık, 14'üne kadar yetişirse çok seviniriz. Rusya Konsolosluğu'na başvurduk. 'Rusya Dışişleri Bakanlığı üzerinden teleks gelirse pasaport da istemiyoruz' dediler. Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilik bu işi hızlandırabilir" diye konuştu.
Ajans Kafkas