Kafkasya Forumu’ndan Ankvab’ın diaspora mesajına tepki

İstanbul/Ajans Kafkas – Kafkasya Forumu, Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab’ın Abhaz diasporasına yönelik mesajını eleştiren bir bildiri yayınladı.

Aleksandr Ankvab 25 Kasım’da yayınladığı mesajında, Türkiye’deki Abhaz diasporasını, özellikle 2014 Soçi Olimpiyatları karşıtı kampanyalar ekseninde etkili olan Çerkes hareketi ile aralarına mesafe koymaya çağırıyor. Ankvab mesajında ayrıca, Çerkes diasporasının büyük çoğunluğu tarafından destek gören Çerkes Soykırımını dünyaya tanıtma gayretlerinin, Gürcistan’ın girişimleriyle yürütüldüğü iddiasında bulunuyor.

Ankvab’ın Devlet Başkanı imzasıyla yayınladığı mesajın, kendileri tarafından, Abhazya Devletinin resmi politikası olarak değerledirileceğini kaydeden Kafkasya Forumu, dün yayınladıkları “Reelpolitik Kardeşlik” başlıklı bildiri metninde şu ifadelere yer veriyor: Bugün hem Kafkasya’da hem Diaspora’da etkileri süren bir tarihsel olay Sayın Ankuab’ın Abhaz diasporasına yönelik mektubundaki gibi “kaderin bir cilvesi” olarak gösterilemez Bu mektupta halklarımızın tarihsel gerçeğini dünya kamuoyuna taşımak için çalışan Diaspora muhalefeti ve bu muhalefetin Rusya’nın red politikalarına karşı oluşturduğu kampanyalar için kullanılan ifadeler gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Diasporayı Abhazya Devleti’nin “reelpolitik” endişelerini gerekçe göstererek Adıgelerin, Abazaların ve diğer Kafkasyalı halkların uğradıkları soykırım ve sürgünleri göz ardı etmeye davet eden bu mektubun inkarcı ve iftiracı uslübu bir ulusun veya halkın değil ancak bir zümrenin çıkarlarını savunabilecek niteliktedir.

Kafkasya Forumu’nun bildirisinde, Çerkes Soykırımını gündeme taşıyan ve Çerkes diasporasının büyük çoğunluğunun desteğini alan uluslararası hareketin Ankvab tarafından Rusya karşıtı provakasyonlar olarak nitelenmesi şu sözlerle eleştriliyor: “Abhazya Devlet Başkanı Alexander Ankuab’ın mektubunda belirtilenin aksine, Adıgeler ve Abazalar “kaderin bir cilvesi” olarak değil tarihte benzeri görülmemiş bir soykırım sonucunda topraklarından sürülmüşlerdir. Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu’nun 15 Ekim 1997 tarihli kararının birinci maddesinde belirtildiği üzere Rusya’nın 19. yy da uygulamaya koyduğu kolonyal politikaların sonucu olanlar insanlığa karşı işlenen en büyük suç, soykırım olarak tanımlanmıştır. Abhazya Devlet Başkanı’nın Abhazya devletinin tanıdığı bir soykırımı bugün Gürcistan’ın Rusya’ya karşı olan bir provokasyonu olarak nasıl tanımlayabildiğini merak etmekteyiz. Çünkü biliyoruz ki Çerkes soykırımından etkilenen halklar arasında Abhazlar da vardır. Gürcistan’ın Çerkes Soykırımı’nı tanımasından sonra verilmesi gereken tepki, Çerkes sorunun siyasallaşmasını engellemeye yönelik söylemler değil bu soykırımdan Adıgeler gibi Abhazların da etkilendiğini Gürcistan’a hatırlatmak olmalıdır.” (http://www.kafkasyaforumu.org/index.php?option=com_content&view=article&id=678%3Areelpolitik-kardelik&catid=4%3Aduyuru&Itemid=170)