Demirtaş: “Grileştirmek istedikleri aslında renkli çiçek bahçesi” 

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kafkas Dernekleri Federasyonu ziyaretinde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

 

Beraberindeki heyetle birlikte, Kafkas Dernekleri Federasyonu (Kaffed) yöneticileriyle görüşen Selahattin Demirtaş, görüşme sonrasında Kaffed başkanı Yaşar Aslankaya ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçti.

 

 “Tek adam, tek dil, tek kültür”

 

Her birimiz farklı acılı tarihlerden, katliamlardan, soykırımlardan, işkencelerden, zulümlerden geçerek, burayı ortak vatan haline getirecek iradeyle bugünlere geldik. İstiyoruz ki, bizi belki sonsuza kadar bu coğrafya bağlayan ortak geçmişimizi inkar etmeden, ortak geleceğimizi nasıl birlikte kuracağımızı bütün toplumsal kesimlerle tartışalım. Önyargı veya toplumsal kesimler arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaşma, gerilim, ayrılık diline karşı barış diliyle sorunlarımızı tartışalım. Bütün toplumsal kesimler siyasete müdahale hakkına sahip olsunlar. Parlamentonun siyaset yapma biçimine, alacağı kararlara etki etsinler. Hem yerelde hem merkezde, ‘biz de varız, bizde dilimizle, tarihimizle, kültürümüzle bu ülkenin eşit yurttaşı olarak eşit muamele görmek istiyoruz’ diyen herkesin mutlaka bu sistem içinde yer bulması lazım. Fakat maalesef Türkiye’de devlet işleyişi demokratik olmadığı, katılıma açık olmadığı için, tekçi bir anlayışla, tek adam, tek dil, tek tarih, tek kültür anlayışıyla bütün bu zenginliklerimiz, farklılıklarımız ayrılık gerekçesi haline getirildiği için bu farklılıkların karar alma süreçlerine katılımı gerçekleşemiyor. Bugün burada Kaffed’i özel olarak ziyaret etmemizin sebebi budur”.

 

“Soykırımdan geçen Çerkes halkının var olma mücadelesi” 

 

Ziyaret sebebini açıklarken, Çerkes halkının soykırım kurbanı bir halk olduğunu da vurgulayan Demirtaş, “Acılı bir geçmişe sahip, soykırımlardan geçerek kendi anavatanından dünyanın değişik ülkelerine savrulmuş Çerkes halkı, gittiği yeri vatan belleyerek orada insan onuruna yakışır bir mücadeleyle kendini var olma çabasında olan bir halk. Çerkeslerin siyasette daha görünür olması ve devlet yönetimine kendi kimliğiyle katılabilmesinin kıymetini vurgulamak için bu ziyareti gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

“Cunta anayasasıyla olmaz”

 

Sivil toplum örgütlerinin görüşü, hatta yeri geldiğinde onayı alınmadan Türkiye kalıcı, köklü bir demokratik reform gerçekleştirmenin ve birlikte kardeşçe yaşamı kurmanın kolay olmadığını belirten Demirtaş, “Biz, köklü sorunlarımızın ancak yeni yapılacak bir anayasayla çözülebileceğine inanıyoruz. Türkiye’de halkların, inançların ve kimliklerin birbiriyle derdi yoktur, olamaz. Devletin hatalı politikaları nedeniyle maalesef bu güzelim renkli çiçek bahçesi soldurulmak istenmiş, tek renk, gri bir enkaza dönüştürülmek istenmiştir. Farklılıkları bir ayrılık nedeni olmaktan çıkarıp, ülkenin onurlu eşit vatandaşları olarak birlikte yaşamın gerçekleşebileceği bir yeni anayasayla sorunlarımızı çözme konusunda tarihi bir adım atmış oluruz, utanç verici cunta anayasasından da hep birlikte kurtulmuş oluruz. Bunun da yolu, birbirini daha iyi anlamak, önyargıları kırabilmek için birbirine temas etmek, empati yapabilmek ve diyalogdur” açıklamasında bulundu.

 

“Çok renkli parlamento”

 

Çerkeslerin yürüttüğü mücadelenin demokrasinin gelişimine ve halklar arası kardeşliğe katkı sunduğunu kaydeden Demirtaş, seçim beklentileriyle ilgili de şunları söyledi: “Ne kadar barış ve özgürlük mücadelesinde ortaklaşabilirsek ülkemizin hayrına olur. Bu seçim arifesinde sizin gibi sivil toplum örgütlerinin siyasete yön verme faaliyetleri, eminin ki hem demokratik bir yarışın hem de parlamento zeminine bütün farklı kesimlerinin yansımasının önünü açacak. İnşallah 7 Haziran seçimlerinden sonra bütün bu farklılıklar kendi kimlikleriyle parlamentoda mücadelenin içerisinde olacaktır. Biz HDP olarak, anavatanından koparılmış, soykırımla dünyanın çeşitli yerlerine sürülmüş Çerkes halkının, diliyle, kültürüyle, basınıyla, eğitimiyle, örgütlenmesiyle, siyasetiyle bir bütün olarak var olabilmesi için birlikte mücadele etmemiz gerektiğine inanıyoruz”.

 

Yaşar Aslankaya: Çiçek bahçesi zenginliğiniz kaybetmek üzereyiz

 

Seçim süreci öncesinde Çerkeslerin sorunlarını dinleyip mücadelede ortaklaşma iradesini beyan ettiği için HDP eş başkanına teşekkür eden Kaffed başkanı Yaşar Aslankaya ise Çerkes dilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Aslankaya, “Yıllardır inkar ve asimilasyon politikalarına karşı kültürümüzü ve dilimizi koruma mücadelesi veriyoruz. Geldiğimiz noktada maalesef kültürümüzü, dilimizi, o çiçek bahçesi zenginliğimizi kaybetmek üzereyiz. Önümüzdeki süreçte ülkenin demokratik gelişimi, bütün unsurların demokratik hak ve özgürlüklerini yaşayabilmesi adına elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi

 

 

Ajans Kafkas