İstanbul/Ajans Kafkas – Çerkes Soykırımı bu yıl da farklı ülkelerde, Rusya Federasyonu temsilcilikleri önünde düzenlenecek eylemlerle protesto edilecek. Yarın saat 13.00’de Taksim meydanından İstiklal Caddesi üzerindeki RF İstanbul Başkonsolosluğu’na doğru yapılacak yürüyüşe binlerce kişinin katılması bekleniyor.
Kafkas-Rus savaşlarının sona erdiği ve Çarlık Rusya’sının büyük katliamlarla Çerkesya’nın başkenti Soçi’yi ele geçirdiği 21 Mayıs 1864 tarihi, Çerkes Soykırımı’nın sembol tarihi olarak kabul ediliyor. Bu tarihe kadar en vahşi metotlarla devam eden işgal süreci ve katliamlar sonunda Çerkesler nüfuslarının büyük bölümünü yitirmiş bulunuyordu. Hayatta kalan Çerkeslerin de yüzde 90’ı Osmanlı Devleti topraklarına sürgün edildi. Tarihçiler sürgün edilen 1,5 – 2 milyon insanın üçte birinin, sağlıksız koşullar, hastalık açlık vb. nedenlerle sürgün sırasında ve ilk yerleşim yerlerinde öldüğünü kaydediyor.
Türkiye, ABD, İsrail ve Almanya’dan sivil toplum kuruluşu ve inisiyatiflerin yer aldığı MAY21 organizasyonu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir bildiri yayınlayarak eylem çağrısında bulundu. Bildiride, Rusya Federasyonu’nun, Çarlık Rusya’sının Kafkasya üzerinde yüzyıllar önce uygulamaya koyduğu kolonyal politikaların sürdürücüsü olduğu ve Kafkasya’da süregelen insan hakları ihlalleri, faili meçhuller ve şiddet döngüsünün bu kolonyal politikalara dayandığı vurgulanıyor.
Ayrıca, Çerkes diasporasının, soykırımın en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Soçi’de, soykırımın 150. Yıldönümünde düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları’na yönelik itirazlarını yüksek sesle dile getirmeye devam edeceği de ifade ediliyor:
Dikil Failin Karşısına! Yükselt Direniş Bayrağını!
Çerkes aktivist örgüt ve gruplarının Çerkesya’ya ve Çerkeslere ne olduğunu Dünya’ya anlatmak için yaptıkları ortak çağrıdır:
21 mayıs 1864, Çerkesya’da uygulanan soykırımın sembol tarihidir.
21 Mayıs, modern Avrupa tarihinin ilk soykırımı, Çerkes Soykırımı’nın dünyaya hatırlatıldığı gündür. Bağımsızlık ve özgürlük yolunda acı çekenleri, mücadele edenleri ve Çarlık Rusyası elinde katledilen bir buçuk milyon insanimizi tekrar hatırladığımız ve kimliğimiz adına adalet arayışımızı tüm dünyaya ilan ettiğimiz, “biz varız” diye haykırdığımız gündür.
Her biri farklı rejim ve tarih dayatmaları altında ve gelecekleri kaygı verici durumda olan Çerkes diasporası tercihini mücadele etmekten, var olmaktan yana yapmıştır. Bugüne dek çıkar grupları ve küresel aktörlerle adeta bir cendereye sokulan toplumumuz yeni çağla birlikte küllerinden yeniden doğduğu bir mücadele sürecini başlatmıştır.
Bizim tam da bittiğimiz gün olarak tarihe geçirilen 21 Mayıs, artık direnişimizin ve dirilişimizin günüdür.
Yaşadığımız aralıksız soykırımın, Kafkasya’da süregelen insan hakları ihlallerinin, faili meçhullerin ve bitmek bilmeyen şiddet döngüsünün ardında Rusya’nın bütün bir Kafkasya’yı hedef alan kolonyal politikaları yatmaktadır. Bu politikalar doğrultusunda, anavatanımızı işgal eden, halkımıza soykırım uygulayarak vatanından eden Rusya, işlediği cürümün 150. yılında Soçi’ye sahte bir tarih ve imaj giydirme çabası içinde. Soykırımın en yoğun yaşandığı bölgelerden olan Soçi, 150 yıl sonra bugün, geçmişinde yaşanan katliamlar ve yerli halkı yok sayılarak, “Geleceğe açılan kapı” mottosuyla dünyaya tanıtılmaya çalışılıyor.
5 milyonun üzerinde Çerkes bugün sürgünde yaşıyor. Dünyanın dört bir yanında, Rusya temsilcilikleri önünde protestolar gerçekleştiriyoruz. Çerkesya’nın başkenti Soçi’de düzenlenmek istenen 2014 Kış Olimpiyatlarına yönelik itirazımızı dünyaya duyuracak ve yalanlar üzerine kurulmuş bu politikanın karşısına dikileceğiz.
Bugün, direniş kültürünün hegemonyaya verdiği en net cevabı birlikte haykırmak üzere; insanlık onurunu savunan herkesi, tüm Dünya Çerkeslerini, Kafkasyalıları ve dostlarımızı gerçekleştireceğimiz eylemlere katılmaya davet ediyor ve sesleniyoruz: