Memorial’in adalet savaşı 

Rusya’nın önde gelen insan hakları örgütlerinden Memorial, hakkındaki karalama ve iftiralara cevap verdi. 

Memorial İnsan Hakları Merkezi ve Memorial Tarihsel Eğitim, Hayır ve İnsan Hakları Topluluğu 10 Ekimde Rus NTV televizyonunun ‘Acil Durum’ adlı programında yayınlanan, kendileri aleyhinde karalamalarla dolu dosyaya karşı bir açıklama yayınladı.

 

Memorial’in açıklamasında şu ifadeler yer veriliyor:

“Kötü niyetli yalan, güya ‘Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin faaliyetlerinin aşırılıkçı ve teröristlere nasıl destek olduğunu ortaya çıkarıyordu. Bilgisizliğe dayalı yalansa, bu duruma bağlı olarak Adalet Bakanlığı’nın Memorial’in lağvedilmesi talebiyle dava açmasıydı.

 

Gerçekte Adalet Bakanlığı RF Yüksek Mahkemesine ‘Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin de bünyesinde bulunduğu bir diğer örgüt, Rusya Tarihsel Eğitim, Hayır ve İnsan Hakları Topluluğu Memorial’in lağvedilmesi talebiyle başvuruda bulundu.

 

Memorial topluluğu 1992’de kuruldu ve o günden beri Rusya’nın farklı bölgelerinde insan hakları, hayır, tarih-eğitim çalışmaları ile ilgilenen çeşitli ‘memorial’ örgütlerini birleştiriyor.

 

2012’de, kuruluşundan 20 yıl sonra Adalet Bakanlığında Memorial’in statüsü hakkında bir şüphe oluştu. Halbuki, bu organizasyonda önceden olduğu gibi yine bölgesel örgütler yer alıyor ve bu konuda yasalar değişmedi.

 

Sovyetler Birliği Komünist Partisinin yönetici rolünün ortadan kalkmasıyla geçerliliğini kaybetmiş gibi görünen ‘merkeziyetçiliğin’ yeniden dayatılmasına karar veren Adalet Bakanlığının tavrı değişti. Bugün Adalet Bakanlığı, bölgesel örgütlerin bir merkezden açılmış şubeler olması gerektiğini iddia ediyor.  Ayrıca ilgili kanun, örgütün Rusya Federasyonu cumhuriyetlerinin yarısından fazlasında statü sahibi olmasını öngörürken, Adalet Bakanlığı şimdi bütün birimlerin bölgelerde de resmi statüsü olmasını gereklilik olarak öne sürüyor.

 

Adalet Bakanlığının iddiası kesinlikle asılsız. Endişelerimize kanun ölçülerine dayanan herhangi bir cevap alamayışımız tesadüfi değil. Adalet Bakanlığının vatandaşların anayasal örgütlenme haklarını kısıtlamaya çalışıyor olması kabul edilemez. Bu yüzden Memorial 2012’de mahkemeye başvurmaya karar verdi. Adalet Bakanlığının talebini 2013 yılında, Zamoskvorestsk ilçe ve Moskova şehir mahkemelerinde şikayet ettiğimizde tahmin edildiği üzere adil bir sonuç alamadık. Şimdi davayı Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Adalet Bakanlığının şikayetine gelince, umuyoruz ki, Yüksek Mahkeme, adı geçen mahkemelerin aksine adil bir karar verecektir.” 

AjansKafkas