Turgut Gambar: Azerbaycan’da demokrat fikirler güçlenecek

Azerbaycan’da İlham Aliyev’in devlet başkanlığı seçimlerindeki zaferi, muhalefetin yeterince gelişmediğini gösterdi. Bazı uzmanlar durumun 2018’de yapılacak gelecek seçimlerde değişebileceğini düşünüyor. Kafkasya Politikası (Kavpolit), Nida Derneği yönetim kurulu üyelerinden Turgut Gambarov’la konuştu.

 

Devlet başkanlığı seçimlerini yine İlham Aliyev kazandı. Bazıları bunu, Azerbaycan’da muhalefet eksikliğine bağlıyor. Bu gerçekten böyle mi?

 

İlham Aliyev kazanmadı, seçimden hileyle çıktı. Azerbaycan’da siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, gençlik hareketleri, kanaat önderleri ve entelektüellerden oluşan oldukça güçlü bir demokrat kesim var ve her geçen gün güçleniyorlar.

 

İlham Aliyev’in faaliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecekte içeride ve dış politikada ne gibi adımlar atacak?

 

Aliyev’den hiç bir reform beklemiyorum. Bana göre, baskıcı politikasına devam edecek ve otoriter rejimi güçlendirmek isteyecek. Dış politikada ise Batı ve Rusya arasında denge politikası devam edecek, her iki tarafa da somut bir yönelim olmayacak.

 

İktidarın 2018 seçimleri için şu anki devlet başkanına ‘meydan okuyacak’ bir aday yetiştirmek için ön şartlar oluşturacağını düşünüyor musunuz?

 

İktidar uzun yıllardır güdümlü muhalefeti güçlendirmeye çalışıyor, ancak bu girişimler bundan sonra da, önceden olduğu gibi boşa gidecek. 2013 seçimleri bunu bir kez daha gösterdi.

 

Azerbaycan’ın gelişmişlik ölçüsü sizce nedir ve gelişmişlik düzeyi enerji faktörüne ne kadar bağlı?

 

Azerbaycan’da gelişme yok, enerji faktörüne doğrudan ve özel olarak bağlı bayağı bir büyüme var. Ekonominin çeşitlendirilmesi için hiç bir şey yapılmıyor. Eğer durum gelecekte değişmezse, ülke için oldukça kötü sonuçlara neden olacak.

 

İşsizlik sorunu ne ölçüde çözüldü? Sadece Bakü’de değil, diğer bölgeler için de konuşursak durum nasıl? En sorunlu alanlar hangileri?

 

İşsizlik her alanda ve her bölgede çok ciddi boyutlarda. Bu da insanları daha iyi bir yaşam için yurtdışında şanslarını denemeye itiyor.

 

Azerbaycan gençliğinin bugün için yönelimleri nelerdir?

 

Azerbaycan gençliği homojen bir terim değil. Birçok grup ve katman var. Ancak kesin olan bir şey var. O da gençliğin değişim istediği.

 

Gelecek yıllar için öngörünüz nedir? Ciddi istikrar sorunları olabilir mi?

 

Mevcut sorunların ‘istikrarı’, sivillere yönelik baskının artması sonunda sosyal patlamaya neden olabilir. Reform yerine, sürekli olarak diğer otokrasilerin hataları tekrarlanıyor.

 

Bazı uzmanlar Azerbaycan’ın bazı bölgelerinde ‘dini aşırılıkçılığın’ ivme kazandığını belirtiyor. Gerçekten böyle mi?

 

Genel olarak Azerbaycan’da ‘dini aşırılıkçılıktan’ söz etmek doğru değil.

 

Taşrada durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Oralarda ciddi protesto düşüncesi var mı?

 

Bölgelerde işsizlik ve yetkililerin sınır tanımazlıklarına bağlı ciddi protesto potansiyeli var. Guba, İsmailla ve diğer bölgelerdeki protestolar bu süreci doğruluyor. Bu düşünceler bundan sonra da artmaya devam edecek.

 

Sizce Azerbaycan’ın Rusya’yla işbirliğine ihtiyacı var mı ve neden?

 

Azerbaycan’nın Rusya’yla işbirliği ve iyi komşuluk ilişkilerine ihtiyacı var.  Ben, bu işbirliğinin eşit haklar ve karşılıklı fayda esası üzerine olması gerektiğini düşünüyorum.

 

Kaynak: Kavpolit

Çeviri: AjansKafkas

Nadana Fridrihson