Dmitri Tasoyev: Hedefimiz demokratik hukuk devleti

Güney Osetya Sosyal Demokrat Partisinin devlet başkanı adayı Dmitri Tasoyev, başkanlık seçiminin Güney Osetya için tarihi bir için sınav olduğunu ifade etti.


Dmitri Tasoyev: Sosyal Demokrat Parti 20 Ağustos’ta başkan adayını sundu. Hukuki statümüz kaldırıldığı için parti olarak aday gösteremiyoruz. Bu nedenle Güney Osetya devlet başkanlığı seçim kanuna uygun olarak en az 100 kişiden oluşacak inisiyatif grup oluşturuldu. Bu grup Yüksek Seçim Kuruluna kayıt için imza toplayacak. En az 1000 imza topladıktan sonra bu imzaları Yüksek Seçim Kuruluna vereceğiz.

 

Aslan Koçiyev: Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanınmasının ardından yapılacak ilk seçimler çok şey ifade edecek değil mi?

 

2009’da yapılan parlamento seçimlerinde, birçok şeye, Güney Osetya’nın dış politika arenasında imajının zarar görmemesi için göz yumduk. Amacımız, Güney Osetya’nın demokratik bir hukuk devleti olarak görülmesidir. 2009 tecrübesinin tekrarlanmaması ve seçimlerin anayasaya uygun biçimde gerçekleşmesi için çalışıyoruz.

 

Partinin ikinci kongresinde mevcut yönetimle ilgili çok fazla eleştiri yapıldı. Temel amacınız, şu anki yönetimin izinden gidecek ardıllarının iş başına geçmesine engel olmak mı?

 

Hayır bu bizim temel hedefimiz değil. Temel hedefimiz, yönetime,  geçen uzun yıllar boyunca sözleri ile değil yaptıklarıyla öne çıkan gerçek vatanseverlerin gelmesidir. Demokratik ölçüler bellidir, bunlara riayet edilmesi gerekiyor, temiz seçimler böyle olur. Halka, kendi seçimini yapma hakkı verilmeli.

 

Seçimlere nasıl bir programla gireceksiniz?

 

Sosyal Demokrat parti önceliklerini net bir şekilde belirledi, önceliğimiz: hukukun üstünlüğü. Hukukun üstünlüğü ilkesi çalışmazsa devlet başkanının kim olduğu önem taşıyor olmaktan çıkar. Aynı şekilde yetkili bir ekibi olmadan da devlet başkanının başarılı olma şansı olmaz. Eğer dünyanın ortak demokratik standartlarına uymazsak kimse bizi tanımayacak ve bizimle iş yapmayacak.

 

Abhazya’da devlet başkanlığı adayları, ortak bir ‘temiz seçimler’ anlaşmasına imza attılar. Güney Osetya’da benzer bir belgenin kabul edilebilirliği konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

Böyle bir anlaşma, faydalı olmasının yanı sıra, yönetime üçüncü gücün gelme olasılığını kaldırmak için bir zorunluluk. Devletimizde kaos olmasını isteyenler, bu şekilde üçüncü tarafların çıkarlarını gerçekleştirebilecekler. Buna izin verilemez, ortak bir zemin oluşturulmalı ve olayların istenmeyecek şekilde gelişimine engel olmak için mümkün olan her şey yapılmalı.

 

‘Üçüncü taraf’ derken, kimi kastediyorsunuz?

 

Üçüncü taraf, Güney Osetya Cumhuriyetinin düşmanlarıdır.

 

22 Ağustos’ta ORT’de yayımlanan bu röportaj Özlem Güngör tarafından Ajans Kafkas için Türkçeye çevrildi.

Aslan Koçiyev