2019 Dağıstan’ında Spor

Geleneksel şekilde spor yılını çoğu galibiyeti tadan atlet, şampiyon, koç ve kazananları hatırlayarak başlıyoruz. 

Bu sene 2019 yılında mükemmel işler yapmış olan spor federasyonlarının işlerini konuşmaya karar verdik. 

Dağıstan 2019 spor yılı hakkında konuşacak olursak, Habib Nurmugamedov’a bir kaç yazı ayırmak mümkün ancak Dağıstanlı sporcu zaten hali hazırda dünya sporuna adını yazdırmış bulunuyor. VTSIOM onu bu sene Rusya’daki en popüler sporcu seçti. Hemen ardından artistic patinajcı Alina Sagitova geliyor. Diğer sıralamalarda da aynı şekilde. Rus Forbes dergisi onu kapağına taşıdı. Evet, eleştirmenler Forbes dergisi sahibinin zatenb Dağıstanlı olduğunu düşünecekler ancak bu Forbes olmasaydı dahi Habib bunu hak etti. 

Dövüş

Elbette, Dağıstan’da başı güreş federasyonu çekiyor. Turnuvalardaki yetişkinler arasındaki dünya şampiyonlarının çoğu Dağıstanlu. Arkalarında da iyi bir jenerasyon geliyor. Sazhid Sazhidoc ve ekibi sporun neye gereksiniz duyduğuna ilişkin çok iyi bir örnek.  

Boks

Bu sene Albert Selimova ve başında bulunduğu Boks Federasyonu ile anılabilir. Ne de olsa,amatörler klasmanında Dağıstan dünya şampiyonu oldu. Muslim Gadzhimagomedov olimpiyatlarda altın madalyayı getirebilir. Dağıstan Boks okulundaki pek çok öğrenci 2019’da Rusya’daki şampiyonlukları sırtladı. 

Sıradışı bir anektod: Dağıstan’daki boks federasyonunun finansmanı hükümet bütçesinden karşılanmıyor.  

Tekvando

Dağıstan’daki Federasyon tarafından liderlik edilen Kore dövüş sanatları temsilcileri, bu sene sıçrama yaptı ve Dağıstan’daki olimpik dallardaki en tepedeki üç federasyondan birisi haline geldi. Amatör ligi antrenörü Aydemir Shakhbanov elinden gelen her şeyi yapıyor. 

Judo

Judo, Dağıstan’daki diğer pek çok spor gibi mümtaz bir topluluğa sahip. Bu topluluğun ülkedeki en tepe noktalara gelmeleri işten bile değil. Pek çok harika uzman var. Yeni başkan Iroshan Jafarov’un federasyonu yeni bir seviyeye taşıyacağına ilişkin güvenimiz tam. 

Jimnastik

Jimnastik ülkede yeni yeni yeşeriyor. Ancak Hajimurad Magomadov başkanlığındaki federasyon halihazırda Kuzey Kafkasya ve Rusya’daki pek çok turnuvadan başarı ile dönmeyi başarabildi. Ülkede

bir jimnastik okulu var. Ülkede yakın gelevcekte jimnastik alanında da pek çok başarı hikayesi duyabiliriz. 

Yüzme 

Ülkede yüzmeye bir ilgi var. Spor okulunda serbest yüzme alanında bir çocuklarda hevesli bir jenerasyon var ancak havuz sayısı az ve nitelikli antrenör sayısı da az.

Satranç

Jakayeva Gakayeva’nın sırtladığı fedeasyon başarılı bir kuşak yetiştiriyor. Satranç sınıfları her zaman dolu. Dağıstan’da çoğunuzu satranç sınıfından almak bir utanç kaynağı. Bu da büyük ölçüde Dakayeva ve ekibinin başarısı. 

Bu sene ilk defa olarak 8 yaş altı hızlı satranç turnuvasında Dağıstanlı küçük yıldız Taymuraz Temirbekov Avrupa şampiyonu oldu. 

Badminton

Federasyon bu sene ilk defa olarak eski Rus milli sporcu Anatoly Yartsev’in çağrısıyla kuruluşunu declare etti. Organizasyon ülkenin en önde gelen üniversitelerinden biri tarafından yapıldı. 

Kaynak: CRK