Çeçenler ’12’yi hayli ‘ıskalamış’ buluyor

Caharkale/Ajans Kafkas – Ünlü Rus yönetmen Nikita Mikhalkov’un Oscar’ın En İyi Yabancı Film ödülüne aday gösterilen 12 adlı filmine Çeçenler burun kıvırdı.

Cinayetten suçlanan bir Çeçen genci ile jüri arasında geçen olayların anlatıldığı filmi izleyen Çeçenler etkilenmediklerini ve Çeçen gerçeğine dair gerçekdışı bir izlenim oluşturulduğunu düşünüyor. Bir kere Çeçenler, Sidney Lumet’in 1957’de çevirdiği ‘12 Öfkeli Adam’ filminin günümüze uyarlanmış hali olan 12’ye ‘senaryo ve kurgu’ açısından çalıntı gözüyle bakıyor. Sovyet diktatörü Stalin döneminin baskılarını anlattığı Güneş Yanığı filmiyle 1995’te Oscar’ın En iyi Yabancı Film ödülünü almış Mikhalkov’a filmi yakıştıramayanlar da var. Onlara göre de Rus yönetmen elindeki onca imkan ve ününe karşın orijinal ve daha gerçekçi bir film ortaya koyamamış.

Caharkaleli 38 yaşındaki Magomed Saiyev, "Filmi izledim ve doğruyu söylemek gerekirse beni etkilemedi. Oscar’a nasıl aday gösterildi ve birçok ödül aldı anlamıyorum?” deyip ekledi:  “Uyduruk, tumturaklı bir film. Gerçekle hiçbir alakası yok. Rus subayını öldüren kötü Çeçen ve iyi jüri üyeleri (elbette bunlar Çeçen değil) sonunda katili haklı buluyorlar. Gerçekte ise asla böyle bir şey yaşanmış değil. Rus jürileri memnuniyetle Budanov, Ulman, Arakçeyev gibi Rus askeri suçluları suçsuz buldu. Ama hiçbir zaman Çeçenleri suçsuz bulmadı."

Tarihçi ve siyaset bilimi Murat Naşhoyev ise 12 Öfkeli Adam’dan esinlenme olması nedeniyle film çalıntı olarak niteleyip “Tanınmış bir yönetmenin elindeki ciddi finansal kaynaklara rağmen kendi filmini yapmak yerine başkasının filmini neden kopyaladığını anlamıyorum. Filmi hiç etkili bulmadım” dedi.

Caharkaleli 22 yaşındaki üniversite öğrencisi İsa Umarov’un değerlendirmesi ise şöyle: "Uydurma bir olay, uydurma kahramanlar ve uydurma final. İnanıyorum ki, gerçekte böyle bir şey olamaz. Böyle bir durumda Rus jürisinin Çeçen genci suçsuz bulacağına hiçbir zaman inanmam. Özellikle jüri üyelerinden birinin gencin güvenliğini sağlamak için hapse atmak gerektiğini söylediği bölüm beni şaşırttı. Biliyorum ki, onlarca, hata yüzlerce Çeçen uydurulmuş olaylardan ötürü hapislerde ve bu durumda böyle bir şey söylemek hürmetsizliktir."

Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’, Milano Film Festivali’nde Altın Amvrosi ödülünü alan 12, En İyi Yabancı Oscar ödülü için Kazakistanlı yönetmen Sergey Bodrov’un Moğol, Avusturyalı yönetmen Stefan Ruzowitzky’in ‘The Counterfeiters’ (Kalpazanlar),  İsrailli yönetmen Joseph Cedar’ın ‘Beaufort’ ve Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda’nın ‘Katyn’ filmiyle yarışacak. AFP/KU/ÖZ/FT