Adıgey’de yeni kitap

Maykop/Ajans Kafkas – Adıgey’de geçtiğimiz yılın Aralık ayında ‘Adıgey Cumhuriyeti: sosyo-demografik portre’ adlı bir kitap yayınlandı.

Adıgey Cumhuriyeti Kitapevi tarafından yayınlanan eserin yazarları; Adıgey Sosyal Araştırmalar Enstitüsü felsefe ve sosyoloji bölüm Başkanı Ruslan Hanahu ile Rusya Bilimler Akademisi Güney Bilim Merkezi sosyo-ekonomik ve sosyal araştırmalar kurumundan felsefe doktoru Olege Tsvetkov.

Kitabının yazarlarından Ruslan Hanahu, ‘Temmuz 2010 bilgilerine göre Adıgey’de 1993-2010 arasında Türkiye, Yugoslavya, Almanya, Amerika ve diğer ülkelerden anavatanına dönmüş 749 Adıge yaşadığını’ ifade ediyor. Adıgey’in toplam nüfusu ise Nisan 2010’da yapılan sayımların sonuçlarına göre 440,3 bin kişi olarak açıklandı. 2002 sayımına göre Adıgey’in nüfusu 447.109 idi.

‘Adıgey Cumhuriyeti: sosyo-demografik portre’ hakkındaki görüşlerini dile getiren Tarih Profesörü Zaur Huako “Ruslan Hanahu ve Oleg Tsvetkov çok zor ve önemli bir çalışma yaptılar, Adıgey’in sosyo-demografik durumu hakkında ilk defa böylesine kapsamlı ve güvenilir bir kaynak hazırlandı.” dedi. Huako’ya göre eser, ‘sosyologlar, ekonomistler ve devlet adamları başta olmak üzere çok sayıda insanın ilgisini çekecek nitelikte’ KU/ÖZ/YA