Uluslararası örgütlere Çeçen çağrısı

İstanbul/Ajans Kafkas – Çeçen-İçkerya Parlamentosu Başkanı Jalaudin Saralyapov, uluslararası toplumu Çeçenlere karşı yürütülen soykırıma sessiz kalmakla suçlayıp yaşanan trajedinin hukuki, siyasi ve ahlaki açıdan değerlendirilmesini istedi.

Saralyapov, BM Genel Sekreteri Pan Ki-Moon, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Başkanı Miguel Angel Moratinos, Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gerd Pöttering ve İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’na açık bir mektup gönderdi. Saralyapov, “Rusya yönetiminin soykırıma devam etmesi halinde Çeçen halkının gerçekten tamamen yok olma tehlikesinin bulunduğunun bilincinde olmadığınızı düşünmüyoruz. Uluslararası kurumların Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nde son 10-15 yıldır yaşanan trajik olaylar hakkında yeterince bilgisi olmadığını da düşünmüyoruz” diye iğneleyip şunları kaydetti:

“Rusya burada gerçekleştirdiği periyodik saldırılar sonucunda uluslararası hukuka göre insanlığa karşıtı suç sayılan soykırım gerçekleştiriyor. Üstelik bizler artık haklı olarak sizlerin bilinçli olarak dünya toplumlarından Rusya askeri-polis birimlerinin Çeçen-İçkerya halkına karşı gerçekleştirdiği terörü gizlediğinizi düşünmeye meyilliyiz.”

“Sizlerin sessiz onayı, siyasi ve hukuksal eylemsizliği, tüm Çeçen halkına yönelik etnik ve dini önyargılarınız olmasaydı Çeçen trajedisi meydana gelebilir miydi” sorusunu yönelten Saralyapov, “Maalesef, örgütlerinizin Çeçen meselesinde pasif ve objektif olmadığını kaydetmek zorundayız. Ülkemizde işgalciler yüzünden her gün sivillerin ortadan kaybolması, işkenceler ve yargısız infazlar devam ederken, Çeçen-İçkerya’da hukuki ve insani yardım alanında olumlu adımlar olduğuna dair yayınladığınız ısmarlama ve tahkir edici karar ve tavsiyeleriniz bunun delili. Bu tür belgelerin tabiatından, Çeçen meselesinin küresel politikada ticari araç ve karşılıklı çıkar akdine dönüştüğü anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

 

Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti yönetimi olarak 15 yıldır dünyanın resmi ve sivil örgütlerini Rusya’nın Çeçenya’da işlediği suçları hukuki, siyasi ve ahlaki açılardan değerlendirme yapmaya çağırdıklarını belirten Saralyapov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örgütlerinizin Çeçenya konusunda önceki hataları kabul etmesinin Rus-Çeçen anlaşmazlığının adil olarak çözülmesinde olumlu bir nokta olacağını düşünüyoruz.

Üstelik Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti yönetimi, 12 Mayıs 1997 tarihli ‘Rusya ve Çeçen-İçkerya arasında barış anlaşması’ prensipleri temelinde, görüşmeyi isteyen ülke ve uluslararası örgütlerle yapıcı bir diyaloga hazır.” ÖZ/FT