Saakaşvili: Dünya son imparatorluktan kurtulacak

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili BM Genel Kurulundaki konuşmasında Rusya’ya yüklendi, Rus heyeti konuşmanın ortasında salonu terk etti.

 

Devlet başkanlığındaki ikinci ve son dönem görev süresi gelecek ay sona erecek olan Mihail Saakaşvili Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki yarım saatlik konuşmasında Rusya’ya ve Putin’e yüklendi.

 

“Eski bir KGB subayı olan Putin’in demokrasi, özgürlük, değerler hakkındaki nutuklarını duymak beni deli ediyor. Ama bu onun emperyal amaçları yanında çok hafif kalıyor” diyen Saakaşvili, Putin’in eski Sovyet bloğundan Avrupa Birliğine alternatif bir Avrasya Birliği yaratmak ve Avrupa’ya karşı tehdit oluşturmak için harekete geçtiğini savundu.

 

Putin, Avrasya Birliği fikrini ilk kez Eylül 2011’de dile getirdi. Daha sonra, 2015’e kadar ‘Sovyetler Birliğinin en sağlam değerleri üzerine kurulacak’ birliğin temelini atmak için Belarus ve Kazakistan’la anlaşma imzaladı. Kırgızistan ve Tacikistan fikre sıcak baktıklarını açıkladı ve bu ayın başlarından Putin birliğe katılmak için Ermenistan devlet başkanını ikna etmeyi başardı.

 

Saakaşvili, Avrasya Birliği projesiyle Güney Kafkasya ve Doğu Avrupa ülkelerine baskı yapan ve Kafkasya, Tataristan, Başkurdistan ve diğer birçok bölgede ayrımcılık ve şiddet uygulayan Rusya’nın ‘dünyanın son otoriter imparatorluğu’ olduğunu kaydetti.

 

Gürcü lider bununla beraber, Avrupa Birliğinin, Putin’in çabalarını boşa çıkaracağa ve Rusya’nın nihayet imparatorluktan ‘normal bir ulus devlete’ dönüşeceğine olan inancını da ifade etti.

 

Genel Kuruldaki Rusya heyeti konuşmanın bir bölümünü dinledikten sonra salonu terk etti. Rusya’nın BM temsilcisi Vitali Çurkin, Saakaşvili’nin konuşmasının ‘çılgın’ ve ‘anti-Hıristiyan’ olarak nitelerken, “Psikolojik desteğe ihtiyacı var. Ne mutlu Gürcü halkına ki, bu adamın siyasi kariyeri bitti” dedi.

 

Gürcistan devlet başkanı, Rusya’yı ‘ayrılıkçı bölgeler’ olarak andığı Abhazya ve Güney Osetya’ya yardım etmekle de suçladı.

 

Saakaşvili konuşmasının sonlarında Rusya’nın Kafkasya’yı nasıl parçaladığından bahsederken tarihi bir anekdota da yer verdi: “Kafkasya tarihinden çok güçlü sembolik değere sahip eski bir sahneyi hatırlatmak istiyorum. Rusya İmparatorluğuna karşı İmam Şamil’in önderlik ettiği direnişin sonlarında, Kafkasya’nın büyük lideri teslim olduktan sonra son Çeçen lider Baysangur savaşmaya devam ediyordu. Sonunda o da yaralandı ve idama mahkum edildi. Ruslar onu asarken etraftaki Dağıstanlıları topladı. Onlardan birisinin Baysangur’un altındaki sandalyeyi çekmesini emretti. Ama Baysangur bunu görünce, Rusların halklar arasına kan davası sokma emellerine engel olmak için, bütün dinler gibi İslam’ın da intiharı yasaklamış olmasına rağmen kendi sandalyesini tekmeledi. Ruslar bu girişimde başarısız oldular ama daha sonra Kafkasya halkları kaç kez bu stratejiyle yüz yüze kaldı?”

 

Saakaşvili, Gürcistan Parlamentosunun Mayıs 2011’de tanıdığı Çerkes Soykırımını da hatırlattı ve bütün bir halkın Rusya İmparatorluğu tarafından kendi topraklarından silindiği Çerkes Soykırımını dünya tarihin en trajik sayfalarından biri olduğunu vurguladı.

AjansKafkas