Ramzan Kadirov karakterinin başrolde olduğu tiyatro oyunu, uzmanlar tarafından etkisiz bir propaganda aracı olarak görülüyor.
Ramzan Kadirov karakterinin başrolde olduğu “Erkek Sözü” oyununun galası 23 Şubat’ta Çeçenya’nın başkenti Coharkale’de (Grozni) Nuradilov Drama Tiyatrosunda yapıldı. Oyun Çeçenya’da sahnelenmeye devam ediyor. Kadirov rolünü genç aktör Süleyman Ahmadov canlandırıyor.
Nuradilov Tiyatrosu direktörü Hava Ahmadova’nın ifadeleriyle tiyatro oyununun hikayesi şöyle: “Yüksek ahlaki değerlere sahip olmakla birlikte yanlışlıkla direnişçilere karışmış Batayev, Ramzan Kadirov’un birliğine esir düşüyor. Birlik komutanı Kadirov esir ile diyaloga giriyor. Kadirov, Batayev’e düşüncelerinin yanlışlığını izah ediyor, Çeçenya’yı yeni bir savaşa götüren liderlerin satılmış olduğuna dair deliller sunuyor. O esnada ezan duyuluyor ve Kadirov bütün silahlarını çıkarıp direnişçinin önüne koyarak namaza duruyor. Bu fırsat üzerine esir düşmanının silahlarını alıyor, namaz kılan Kadirov’a yöneltiyor, ‘Ramzan’ diye bağırıyor, ama o ibadetine devam ediyor. Sonraki sahnede iki düşman birlikte namaz kılıyor. Kadirov’un göstermiş olduğu cesaret ve güvenden etkilenen eski düşmanı arkadaşı oluyor. Yanlış yoldaki bir çok direnişçinin saf değiştirmesine, satılmış liderlerin yok edilmesine yardımcı oluyor. Kendisi direnişçilerle mücadelede hayatını kaybediyor”.
Memorial yönetim kurulu başkanı Aleksandr Çerkasov, oyunun sadece Ramzan Kadirov’u övmek için yazılmış olmayıp, direnişçilere silah bıraktırılmasına yönelik propagandanın parçası olarak düşünülmüş olabileceği kanaatini taşıyor.
Siyaset bilimci, ‘Antiterör’ örgütü eski danışmanı Ruslan Martagov, bu tarz bir propagandanın direnişçilere hiçbir şekilde etki etmeyeceğini kaydetti.
Kommersant muhabiri Musa Muradov, oyunun ana kahramanlardan saha komutanı Arslan Batayev’in kurmaca bir karakter olabileceğini, bu isimde bir komutan hatırlamadığını kaydetti.
Çeçenya’da 2006’da yılında da savaş yıllarını konu alan Vasiyet adlı bir oyun sahnelenmeye başlanmıştı. Leç Yahyayev’in piyesi Ramzan Kadirov’un övgüsü almış ve sonraki yıllarda da sahnelenmeye devam etmişti.
Kaynak: Kavkazki Uzel, Ajans Kafkas