Putin, kutsal kitapların hiçbirinin ekstremist olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kur’an, İncil, Tevrat ve Kangyur’un (Tibet Budizmi akidesinin ilk bölümünü oluşturan kitap) ekstremist metinler olarak adlandırılmasının yasaklanmasıyla ilgili kanun tasarısını Devlet Duma’ya sundu.
19 Ağustos’ta Yujno-Sahalinsk şehir Mahkemesi “Dua’nın İslam’daki Yeri ve Önemi” kitabını ekstresmist metin olarak kabul etmiş, bu karar geniş bir tepkiye neden olmuştu. Kadirov, mahkeme kararını veren hakim Natalya Perçenko ve savcı Tatyana Bilobrovets’i “milli hainler” ve “şeytanlar” olarak adlandırmış, kararlarından ötürü özür dilemelerini istemişti.
“Ekstremist faaliyetlere karşı durma” kanunundaki değişiklik ile ilgili Putin tarafından sunulan önergeye göre, İncil, Kur’an, Tevrat, Kangyur ve bunlardan yapılan alıntılar ekstremist materyal olarak kabul edilemez. 14 Ekim’de Devlet Duma sitesinde yer verilen yeni düzenleme ile ilgili haberde, “Dinlerin kutsal saydığı İncil, Kur’an, Tevrat ve Kangyur gibi metinler, her dine eşit yaklaşılması gerektiği için ekstremist materyal olarak kabul edilemezler” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Hıristiyanlık, İslam, Yahudilik ve Budizm’in Rusya halklarının tarihi mirasının ayrılmaz birer parçası oldukları ifade edildi.
Devlet Duma Sivil ve Dini Birlikler Komitesi Başkanı Yaroslav Nilov Kavkazki Uzel’e yaptığı açıklamada, “Bu kanun tasarısı öncelikli olarak görüşülecektir. Sonbahar dönemi sonuna kadar kesin olarak kabul edileceğini düşünüyorum” dedi.
Eylül’ün sonunda Devlet Duma Sivil ve Dini Birlikler Komitesi, ilçe ve şehir mahkemelerinin ekstremist materyal yapmaması gerektiğini açıklamıştı. Dolayısıyla bu mahkemeler bu haktan mahrum kalabilir.