Bugün, Çeçen ve İnguşların Stalin tarafından vatanlarından sürülmelerinin 72. yıldönümü. Çeçenya’da üç yıldır 23 Şubat anma programları düzenlenemiyor. Kafkasya Halkları Birliği Başkanı Ruslan Kutayev, Anma Gününün Çeçenya’da yasaklanmasına karşı çıktıktan sonra yargılandı ve şu anda hapiste.
23 Şubat 1944 sürgününü anma programları, Çeçenya’da 23 Şubat’ta düzenleniyordu. Ancak 2011’de bu anma törenlerinin tarihi 10 Mayıs’a taşındı. Rus yanlısı Çeçen hükümeti başkanı Ramzan Kadirov bu kararı, Çeçenya’nın Rusya’nın devlet bayramlarını diğer bölgelerle birlikte kutlaması gerektiğiyle izah etti. Sonuç olarak da Çeçenya vatandaşlarının ifadesine göre, 10 Mayıs Sürgünü Anma ve Yas Günü’nün, 2004’de terör eylemi sonucunda ölmüş olan Ahmed Kadirov’u anma günü ile değiştiği ortaya çıktı.
Çeçenya yönetimi 23 Şubat sürgün yıldönümü dolayısıyla herhangi bir resmi tören düzenlemeyi planlamıyor.
Kara-Murza: Çeçenleri bugün, sadece sürgün trajedisinin hatırası birleştirebilir
1995-2001 yıllarında NTV televizyonunda çalışan ve Çeçenlerle İnguşların sürgünü hakkında bir kaç materyal hazırlamış olan Sobesednik.ru köşe yazarı Vlaimir Kara-Murza, “Çeçenleri birleştirecek tek şeyin” onlara 23 Şubat sürgününü anma imkanının verilmesi olduğunu düşünüyor.
Kara-Murza, Kadirov’un sürgünü anma programlarını yasaklamasının ve Ruslan Kutayev’i tutuklanmasının hata olduğunu düşünüyor.
23 Şubatı anmayı yasaklayan Kadirov’u eleşitren Kafkasya Halkları Birliği Başkanı Ruslan Kutayev, 20 Şubat 2014’de uyuşturucu bulundurma suçu ile yargılandı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Kara-Murza, “Kutayev’in hapse atılması değil desteklenmesi gerekirdi. İnsanlar bu tarihi hatırlamalı. Bu, Kadirov’un hatası oldu” diyor.
Nefliaşeva: Sürgün kurbanlarının yas günü olan 23 Şubat’ta bayram yapmak saygısızlıktır
RAN Afrika Enstitüsü Medeniyetler ve Bölgesel Araştırmalar Merkezi araştırmacılarından Naima Nefliaşeva, “Vatan Savunması Günü kutlamalarının, Vaynahların sürgün kurbanlarını anma günü olan 23 Şubat’ta yapılması saygısızlıktır” açıklamasında bulundu.
Kavkazki Uzel’e konuşan Nefliaşeva, “Bu bayram, 23 Şubat sürgününü yaşayan ve ülkemizin vatandaşı olan Çeçen ve İnguşlara yönelik bir saygısızlıktır. Bizim çok milletli büyük bir ülkemiz var, tarihinde zor ve dramatik dönemler oldu. Bu da yetkililerin, anma günleri ve bayramlar konusunda özel bir incelik, bilgelik ve sorumluluk üstlenmelerini gerektiriyor” dedi.
Bayram tarihlerinin ayarlanmasında vatandaşlara yönelik çalışılması gerektiğini düşünen Nefliaşeva, “Eğer tek bir ülkede yaşıyorsak, birlikte sevinmemiz ve birlikte hüzünlenmemiz gerekir. Vatan savunucuları kendi bayramları olmasını hak ediyor ve takvimde bu bayram için seçilecek günler oldukça fazla. Üstelik de Rusya ordusunun tarihinde, yeni bir tarihi atfedilebilecek çok sayıda başarılı ve önemli olay var” şeklinde düşüncelerini ifade etti. Halkın tarihinde kara bir sayfa olan 23 Şubat’ın bayram olarak kabul edilmesinin hakaret olduğunu kaydetti.
Sputnik’in verdiği bilgilere göre ise Stalin ve yardımcısı için “Her ikisine de sonsuza dek lanet olsun” dedi.