Ağustos’ta Abhazya’da, Sergey Bagapş’ın ölümünün ardından ilan edildiği üzere devlet başkanlığı erken seçimleri yapılacak. Seçim öncesi kampanyanın favorilerinden biri olarak kabul edilen Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, neden aday olduğunu anlattı.
Abhazya reformunu iki profesyonel ekip gerçekleştirecek
Abhazya devlet başkanlığına tek bir sebepten aday olmaya karar verdim, çünkü kesinlikle eminim ki, ülkemiz için gerçekleştirilmesi gereken reformların neler olduğunu ve bunların nasıl yapılacağını biliyorum. Neden devlet başkanı olmak istiyorum? Kısaca şunu söyleyebilirim: ülke yaşamının iyi yönde değişmesi için. Abhazya’nın siyasi ve ekonomik reform sistemiyle ilgili program elimde var. Bununla birlikte programın derin bir şekilde düşünülerek hazırlanmış ve başarılı bir program olduğunu düşünüyorum.
Ben Abhazya’nın demokratik ve medeni bir ülke, doğru yapılanmış bir ülke olmasını isterim. Ben siyasi sistemi değiştirmeyi ve ekonomi reformunu istiyorum. Biri ekonomistler, diğeri de hukukçular olmak üzere imkanları ve yetkileri geliştirilmiş iki üst düzey profesyonel grup kurmak istiyorum.
Bunun dışında görev olarak, 5 yıllık devlet başkanlığı süresi içinde genç ve eğitimli Abhaz gençliğini siyasete hazırlamayı görüyorum. Abhazya’nın eğitimli insanı yeterli, sadece onlara çalışma imkanı verilmiyor. Onlara inanmak ve serbestçe yüzmek imkanı verilmeli, kimisi başarılı olur, kimisi olmaz, ancak başarılı olan ülke için anlamlı olacak.
Vladimir Putin’in adamı
Bazı siyasetçiler Sergey Şamba’yı Rusya Başbakanı Vladimir Putin sayesinde aday olarak adlandırıyor. Biz bunun gerçekte böyle olup olmadığını öğrenmek istedik.
Tüm bunlar, gerçekten uzak saçma spekülasyonlar. Söyleyin lütfen, yetişkin bir adam, bir siyasetçi, nasıl birinin sayesinde aday olabilir? Rusya bizim stratejik partnerimiz, Abhazya’nın her normal düşünen her vatandaşı gibi ben de bu görüşteyim. Vladimir Putin’in yaptığı birçok şey hoşuma gidiyor. Ancak o bunları Rusya’da yapıyor, biz ise Abhazya’da yaşıyoruz. Bizim mantalitemiz ve şartlarımız farklı.
BDT ülkeleri için Abhazya’nın tanınması bağımsızlık için deneme oldu
Yavaş bir süreç olmasına rağmen tanınma perspektifleri var. Bu yönde ısrarlı bir şekilde çalışıyoruz. Diğer taraftan Abhazya’nın uluslararası tanınması konusundaki acil gereklilik Rusya’nın tanımasının ardından aslında ortadan kalktı. Şimdi Abhazya toplumu için en önemli konular olan güvenlik ve ekonomik gelişim Rusya ile stratejik birlik üzerinden çözülüyor.
Tanınma konusunda diğer ülkelerle müzakereler devam ediyor, daha çok da ülkemizin prestiji için. BDT ülkelerine gelince, Abhazya ve Osetya’nın bağımsızlığının tanınması, dışişlerinde bağımsızlık ve önemli dünya meselelerinde kendi milli çıkarlarını koruyabilme adına bir sınav.
Abhazya nasıl gelişir
Abhazya’nın gelişmiş bir ülkeye dönmesi mümkün. Ülkemizin, Rusya’nın bize sunduğu büyük pazarda az nüfusu ile birlikte yeterli kaynağı var. Az sayımızla birlikte kesinlikle kapalı olursak her şeyin zor gelişeceği de başka bir mesele.
Gagra’nın 2014’te çok sayıda turist ağılaması mümkün
Soçi’deki Olimpiyat oyunlarının yapılmasıyla ilgili hazırlıkların ülkemizin ekonomisinin gelişimi için ek bir ivme olması lazım. Abhazya’da atıl maddelerin çıkarılmasıyla ile ilgili projeler gerçekleştirilmeye başladı. Tatil şehri Soçi ile sınır olan Abhazya’nın Gagra bölgesi merkez otoyolu tadilatı bitirildi. Sohum yönündeki merkez otoyolu tadilatı devam ediyor. Gagra gibi şehirler Olimpiyat hazırlıkları çerçevesinde gelişim programlarının tam katılımcısı olacak.
Gagra’daki tatil yerleri önemli bir turist kitlesini kabul edebilir, Sohum havaalanı ise 2014 Olimpiyatları esnasında Soçi havaalanının dublörü olarak kullanılabilir, çünkü Sohum havaalanı artık düzene kavuşturuldu, tadilat çalışmaları bitti ve tamamen çalışmaya hazır.
‘Gürcü meselesi’
Abhazya’nın farklı bölgelerinde Gürcü nüfusu var. Gürcülerle evli Abhazlar var. Hiç kimse etnik kimliğine bağlı olarak çekinmiyor. Gal bölgesi sakinlerine daha fazla önem verilmesi gerekiyor, nüfus genel olarak Megrel. Genel olarak, tüm vatandaşlar için rahat olması için sivil örgütler kurmalı.
Defalarca, Gürcistan ile bundan sonraki karşılıklı ilişkilerin ancak Gürcistan yapıcı diyaloga hazır olduğu zaman görüşülebileceğini söyledim. Abhazya ve Gürcistan karşılıklı ilişkileri devlet düzeyinde belirlendiği zaman biz her türlü meseleyi görüşeceğiz.
Ama Abhazya’nın işgal edilmiş bir bölge olduğu ve işgalin sona erdirilmesi için bazı projeler hazırlandığı yönünde açıklamalar yapılırken, şu anki Gürcistan yönetimi ile bir şey görüşmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.
Durumun değişeceği bir zaman geleceğini düşünüyorum, o zaman yeniden bakarız. Aslında Abhazya ve Gürcistan ilişkileri bir zaman gelecek çözüme kavuşturulmak zorunda kalacak, bu şüphesiz.
Korkular hakkında
Bu hayatta artık hiçbir şeyden korkmuyorum. Halkımız için yaşamda en korkunç şeyin artık arkada kalmış olmasını umuyorum.
30 Haziran’da RBK’da yayımlanan bu röportaj Özlem Güngör tarafından Ajans Kafkas için Türkçeye çevrildi.
Kiril Sirotkin