Hacimba ve Şamba’dan seçimlere dair…

Abhazya’da 26 Ağustos’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine aday olan Sergep Şamba ve Raul Hacimba, Nujnaya Gazeta için gündemdeki konular hakkındaki görüşlerini paylaştılar.


Sergey Şamba

 

Başkanlık için ikinci girişim

 

Devlet başkanı olursam, Vladislav Ardzınba’nın başlattığı işi mantıki sonucuna götürmek ve ülkeyi güvenilir ellere vermek istiyorum. Seçilmem halinde, genç profesyonel siyasetçileri hazırlamayı görevim olarak görüyorum. Mevcut siyasetçilerin Abhazya’nın kendilerinden beklediği görevleri yerine getirebilecek potansiyele sahip olmadığını düşünüyorum.

 

Ermeni Kilisesi

 

İnsanları dini değerleri paylaşma imkanı olmalı. Din her zaman iyiliğe çağırıyor ve sivil toplumun oluşumuna yardımcı oluyor. Ben, gelenekle ilişkisi içinde olacak yeni kiliselerin oluşturulması fikrini destekliyorum.

 

Ulusal politika

 

Etnik gruplar arasındaki ilişkilerden söz edecek olursak, ciddi anlaşmazlıklar görmüyorum. Milliyete bağlı olmaksızın ülkenin profesyonel bilgili uzmanlara ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Üstelik savaş öncesine kadar biz, Gürcüler dışında ülkedeki tüm etnik grupları kenetleyebildik. Savaş zamanında insanlar milliyetini düşünmeden Vatanını savunarak savaştı. Hayatta kalmak ve ilerlemek sadece halkın birliği ile mümkündür. Eğer toplumda sınırlar oluşturursak bu bizi iyi bir yere götürmez. Geçmiş seçimlerde ayrışan halkı toplama gücüm var. Bunu inanarak söylüyorum, çünkü bugün bizim saflarımızdaki insanlar, o dönemde farklı kamplardaydı. Bu da bana toplumu kenetleyebilmenin mümkün olduğuna dair inanç veriyor.

 

Siyasi ve bürokratik kadrolar

 

Hiçbir zaman insanları, nasıl oy verdiklerine göre ayırmadım. Benim için önemli olan, insani nitelikleri, vatanseverlik ve profesyonelliktir. Ekibimizin kazanması halinde, hükümette ve tüm idari kadrolarda ciddi dönüşümler olacak. Etnik kimliğe göre ayırım olmayacak. Tüm profesyonellere yer bulunacak. Ermeniler, Abhazya’nın tüm etnik grupları gibi kilit pozisyonlarda bulunacaklar.

 

Ermenistan ile ilişkiler

 

Ermenistan’ı Abhazya’ya bir çok şey bağlıyor, ama bir çok farklılıklar da var. Ermenistan tek etnili bir ülke, Abhazya ise çok-etnili. En büyük farklılık bu. Ben, çok milletli oluşumuzun zenginliğimiz olduğunu düşünüyorum, çünkü burada yaşayan farklı halklar birbirlerinin kültürünü zenginleştirdi. Bizde böyle bir kültür birlikteliği var. Ermenistan’dan çok şey öğrenmek mümkün, örneğin çalışkanlıkları. Ben Ermenistan’ın tarihi eserlerine hayranım. Bizim de zengin tarihi mirasımız var. Görevimiz bunu korumak ve yeni nesillere ulaştırmak. İki halkın tarihine gelince, birçok açıdan birbirine benziyor, hem zengin tarihi miras hem de yaşanan trajediler bakımından. Tarihi unutmamak lazım, ancak orada takılıp kalmayarak geleceği düşünmeliyiz.

 

 

Raul Hacimba

 

Başkanlık için Üçüncü girişim

 

İlan ettiğimiz bağımsızlığımızın gerçek kılmalıyız. Zenginliğini sağa sola veren bir oluşum değil, tüm değerleri ile yeterli bir devlet olmamız lazım. Ekibimizin özellikle bunların gerçekleştirilmesine aday olduğunu düşünüyorum. Devlet başkanının omuzlarına nasıl bir sorumluluk yüklendiğini biliyorum ve buna hazırım.

 

Ermeni Kilisesi

 

Her zaman Abhazya’da yaşayan tüm kadim dinlere yaşama imkanı sunulmasının önemli olduğunu düşündüm. İlk kilisenin Gagra’da yapılmış olmasından ötürü de çok memnunum.

 

Ulusal politika

 

Geçen seçimlerde, yönetimin etnik toplulukları siyasi oyunlarda nasıl kullanabileceğini gördük. Ermeni kartı şimdi de oynanmaya çalışılıyor. Ermeni köylerine bazı ‘misyonerler’ gidiyorlar ve insanları açıkça korkutuyorlar. Bu şekilde 26 Ağustos’ta iyi sonuç almayı düşünüyorlar. Ancak Ermeni topluluğu liderlerinin şunu anlaması lazım, kim olursa olsun oyların tek bir adaya verilmesi çağrısında bulunarak halkın farklı gruplarını karşı karşıta getiriyorlar.

 

Siyasi ve bürokratik kadrolar

 

Geçen seçimlerde Abhazya Ermenilerinin çoğunlukla yönetimi desteklemiş olmasına rağmen, ülke yönetimindeki Ermeni sayısı hiç yükselmedi. İnsanları sadece kandırdılar. Bu hata tekrarlanmamalı. Tek bir cümleyle ifade edeyim; ekibimizde ortak davamıza faydalı olabilecek gerçek profesyoneller var.

 

Ermeni mülteciler

 

Abhazya’daki savaş zamanında farklı milliyetlerden binlerce insan ülkeyi terk etti, aralarında Ermeniler de vardı. Onların geri dönüş meselesini gündeme getirme hakları var. Ancak bu hak sadece, düşmanımızın saflarında savaşmamış olanlar için geçerli olabilir. Geri dönüş için bu en önemli ve tek şart. Dönmek isteyenlerin kanunlarımıza göre 5 yıllık geçici ikamet belgesi için başvurması lazım, bu süre sonunda ise Abhazya vatandaşlığı alacaklar.

 

Yukarı Karabağ