Eski maliye bakanı Aleksey Kudrin’in beklenmedik güvenlik güçleri reform paketi gündeme damga vurdu. Paket, Soruşturma Komitesi, Federal Narkotik Servisi ve İçişleri birimlerinin kaldırılmasını, polis teşkilatının federal, bölgesel ve belediye olmak üzere üç seviyeye ayrılmasını öngörüyor. Eski bir operasyon subayı olan tanımış çevirmen ve yazar Dmitri ‘Goblin’ Puçkov reform paketiyle ilgili düşüncelerini Kavpolit’e anlattı.
Aleksey Kudrin polisin federal, belediye ve bölgesel seviyede ayrılmasını, içişleri ve federal narkotik idaresinin lağvedilmesini önerdi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Şöyle bir teori var: Bir organizasyonu yok etmek için üç defa reform paketi çıkarmalısınız. Kudrin, görülen o ki, bunu istiyor. Nasıl olduğu önemli değil, önemli olan bazı ‘global dönüşümler’.
Denildiği gibi: ‘Size büyük sarsıntılar, bana ise büyük Rusya lazım…’. İşte Rusya ona kesinlikle lazım değil. İşleriyle ilgilenmek yerine, projeler icat ediyorlar. Neden? Ne için? Belli değil.
Görev yaptığım dönemde, eşkıyalık maddesinin bulunduğu Sovyet Ceza Kanunu vardı. Ülke eşkıyalık ve sefahat alemine gömülmüştü. Bu madde etkili olmadı, çünkü haydutlar ‘saygın insanlara’ çalışıyordu.
Ceza Kanunu iptal etmek ve yenisini getirmek için bir bahane mi bu? Eğer suçla mücadele dışında, daha öncelikli belirli amaçlarınız varsa, galiba evet. O zaman suçla mücadele değil, Ceza Kanunu ile mücadele lazım.
Suçla mücadeleyi güçlendirmek yerine, ‘Milis’ adını ‘Polis’ olarak değiştiriyorsunuz. Sanki ‘milis’ adını kullanırken hiçbir şey beceremeyen meraklılar görevdeydi de şimdi isimleri değişince emekli oldular. Kudrin’in önerdiği şey de bu. Tavsiye edilen ölçü ve şekillerin değişmesinde herhangi bir anlam göremiyorum.
Arabanızın hızlı gitmesini istiyorsanız boyasını değiştirmekle olmaz, bir şekilde gücünü arttırmaya çalışmalısınız.
Verimin arttırılması için yeniden rütbelendirmeler ve daha başka çalışmalar oldu. Bunların hiç bir şekilde faydası olmadığını mı söylüyorsunuz?
Nasıl olabilir ki? Rütbe arttırmak ya da tenzil-i rütbe her zaman ver her yerde esas itibariyle ‘istenmeyenlerden’ kurtulmak ve ‘doğru’ insanların gereken görevlere atanması için kullanılır.
Sizin dönemizdeki milisi şu anki polisten ayıran nedir? Olumlu ya da olumsuz değişiklik var mı?
Bölge milisi olarak çalıştığımda, örneğin ilçede Land Cruiser ile dolaşamazdım. Bu anlaşılamazdı, şimdi ise normal bir şey. Parayı nereden buluyorlar? Nasıl bu şekilde yaşayabiliyorlar? Şimdi herkes para için göreve talip oluyor. İşte bu, liberallerin vaat ettiği ‘refah’ sonucu.
Kudrin’in önerdiği reformu ve önceki reformları ele alacak olursak, Kafkasya’ya nasıl etki edebilir?
Kafkasya’da, eski Sovyet Asya’sında olduğu gibi devlet yetkilileri her zaman saygı gördü. Şu anda da öyle. Çünkü daha istikrarlı ciddi bir yaklaşım getiriyorlar.
Sankt-Petersburg ve Moskova’da yaşayanlar polis teşkilatında bir şekilde ‘saygınlıkları zedelenerek’ çalışıyor. Ve bu görevi tercih etmiyorlar. Dışarıdan gelenler, özellikle de Kafkasyalılar yoğun olarak polis teşkilatına giriyor.
Bu durum, ABD’deki İrlandalılar örneğine benziyor. Bir zamanlar yoksulluktan dolayı ABD’ye topluca göç ettiler. Amerika’ya gidince önce organize suç grupları oluşturdular. Daha sonra silahlı çete üyeliğinin en iyi meslek olmadığını anladılar. Polis teşkilatında ve itfaiyede iyi görevler olduğunu gördüler. Şimdi Amerika Birleşik Devletlerinde tüm polis ve itfaiye İrlandalılardan oluşuyor. Aynı şey şimdi bizde de oluyor. Ruslar bu işleri tercih etmiyor ve başarılı olamıyorlar.
Perestroykanın başında, Güneylilerin milis güçlerine alınmamasını söyleyen zımni bir yasak vardı. Şu anda isteyen herkes girebiliyor. Bu onlar için ilgi çekici ve tatmin edici, Ruslar içinse değil. Sonra da bütün görevlerin ele geçirildiğinden, şubelerde kimsenin Rusça konuşmadığından şikayet etmeye başlayacaklar. Bu objektif bir gerçek.
Kaynak: Kavpolit
Çeviri: AjansKafkas
Aleksandr Avgustin