Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Kuzey Kafkasya’da şubeler açmakla ilgilendiklerini belirtti.
Türk-Rus Toplumsal Forumu’nun davetiyle bir araya gelen gazetecilerle yaptığı görüşmede konuya ilişkin görüşlerini aktaran Ateş, “Tabii ki kardeş ve dost halkların yaşadığı Kafkasya bölgesiyle ilişki kurmak istiyoruz. İlk aşamada bölgedeki üniversitelerde iş birliği yapmalıyız. Örneğin oraya öğretim görevlileri gönderebiliriz. Fakat uzun vadede Kuzey Kafkasya bölgesinde enstitünün şubeleri kurulması planlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Forumun davetiyle, 15 Rus gazeteci İstanbul ve Ankara’yı ziyaret etti. Uzmanlarla yuvarlak masa görüşmeleri, yetkililerle toplantılar, TRT World ve TRT Arabi kanallarına geziler düzenlendi, Sabah gazetesi editör ofisi ve Yunus Emre Enstitüsü ziyaret edildi.
Türk-Rus Toplumsal Forumu, Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel, insani, bilimsel, eğitimsel, bilgi ve iş alanındaki etkileşimi güçlendirmeyi ve her iki ülkenin sivil toplum potansiyelini canlandırarak iki ülke ilişkilerini büyütmeyi amaçlıyor. Forum çevresinde, Rusya ve Türkiye’nin kitle iletişim araçları da dahil çeşitli alanlarda on komite çalışıyor.
Enstitü sitesinde kuruluş ve faaliyetleri tanımlanan yapıyla ilgili, “Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır. Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında 58 kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde verilen Türkçe eğitiminin yanı sıra, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan iş birlikleri ile Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretimi desteklenmektedir. Kültür merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatımızı tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenlenmekte, ulusal veya uluslararası etkinliklerde ülkemiz temsil edilmektedir.” ifadeleri geçiyor.
Aynı zamanda sitede Rusya Federasyonu sınırları içerisinde Moskova ve Kazan şubeleri, Gürcistan’da Tiflis şubesi ve Azerbaycan’da ise Bakü şubesi bulunduğu görülüyor.
Kaynak: RHA