Türkiye’nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Kırım’ın yasa dışı ilhakı sonrası katılım ve oy hakları askıya alınan Rusya’ya ilişkin oylamada Moskova’yı desteklediği belirtildi.
Russia Today (RT) televizyonunun Instagram hesabından yayınladığı istatistiğe göre Türkiye, Fransa, Sırbistan Andora, Avusturya, Azerbaycan, Kıbrıs, İspanya, İrlanda, İzlanda, Norveç ve San Marino’dan parlamenterlerin tamamı tasarıyı onayladı.
Gürcistan, Estonya, Letonya Litvanya ve Ukrayna’yı temsil eden parlamenterlerin tamamı ise ‘hayır’ oyu kullandı.
Tüm vekilleri çekimser kalan ülkeler Danimarka, Finlandiya, Lihtenştayn, Romanya ve Slovenya oldu.
Vekillerinin çoğu Rusya’yı destekleyen ülkeler Ermenistan, Belçika, İsviçre, Çekya, Almanya, Hırvatistan, İtalya, Moldova, Hollanda, Portekiz, Slovakya olurken, Polonya, İsveç ve İngiltereli vekillerin çoğunluğu ise Rusya’nın haklarının iadesine karşı çıktı.
Batı, Mart 2014’te Kırım’ın Rusya’ya bağlanması sonrası uyguladığı bir yaptırımı ilk kez geri çekmişti. AKPM, Rus heyetine 5 yıldır uygulanan yaptırımları dün itibarıyla kaldırmış ve Rus heyeti, AKPM’ye geri dönmüştü.
Karara tepki gösteren Ukrayna heyeti, protesto için AKPM’yi terk etmiş, heyet başkanı Vladimir Ariyev, AKPM’deki çalışmalarını askıya alacaklarını ve üyeliklerini gözden geçireceklerini duyurmuştu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, kararın kendisi için hayal kırıklığı olduğunu belirtmişti.
Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu gelişmelerle ilgili, Rusya Federasyonu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin faaliyetlerine katılmasının; Rus heyetinin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisine (AKPM) geri dönmesi için yeterli bir bahane olmadığını ifade etti. Ayrıca Kırımoğlu, Rusya’nın AİHM kararlarını yerine getirmemeye yönelik bir yasayı kabul ettiğini de hatırlattı.
Bununla birlikte Kırımoğlu Türkiye heyetinin karara destek vermesi ile ilgili üzüntü duyduğunu ifade ederken, “Bu konularda onlar Rusya ile bir tür dayanışma içindeler. Ayrıca Rusya’yla geniş ticari ilişkilere sahipler. Avrupa Konseyi ülkeleriyle de ticaret yapıyorlar. 250 milyar Avroluk ciroları var. Bunlar çok büyük rakamlar. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar Avrupa ülkelerini de etkiliyor. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi çok büyük. Bu yüzden hukuk meselelerini aşan maddi konular ön planda.” diye konuştu.
Kaynak: Sputnik/QHA