Ağustos ayından bu yana Suriye’de bulunan yaklaşık 400 kişilik Çeçen askeri grubu Çeçenya’ya geri döndü. Askeri komutanın ofisinden bildirilen açıklamada, herhangi bir kayıp olmadan Orta Doğu’dan dönüldüğü vurgulandı.
“Kafkazki Uzel”in bildirdiğine göre Çeçenya topraklarında 2016 yılından beri “Zapad” ve “Vostok” isimli özel kuvvetlere bağlı iki askeri tabur bulunuyor. Her birimin sayısı yaklaşık 500 kişi civarında.
Suriye’den önce bir birim Grozni yakınlarındaki Hankala askeri üssünde, ikincisi ise Şatoy Bölgesi’nin Borzoy yerleşiminde bulunuyordu. Rusya Federasyonu tarafından Suriye’ye gönderilen Çeçen askeri birliklerin sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeye gönderildiği iddia ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde askeri nakliye uçakları IL-76, Kuzey Osetya’daki Mozdok Havalimanı’na indi ve bu askerlerin komutanı “Kafkazki Uzel” muhabirine verdiği röportajda, “Bu birim Ağustos ayından bu yana Suriye’de savaş görevleri yürüten askeri bir polis birimi” dedi. Açıklamasının devamında, “400 kişilik askeri birlik o bölgede görevde bulundukları yerlerine döndüler. Tabur tüm görevlerini başarıyla tamamladı ve kayıpsız olarak geri döndü” yorumunu yaptı.
Güney Askeri Bölgesi basın servisi başkanı Vadim Astafyev’e göre, Suriye’deki Çeçen askerler Rus askerlerin önemli tesislerini koruma, yasa ve düzeni sağlama ve ele geçirilen yerleşimlerde sivillerin güvenliğini sağlama görevlerini kayıpsız olarak yerine getirdi. TASS raporunun iddiasına göre Çeçen askerler insani yardım konvoylarına eşlik edip yardım faaliyetleri sırasında güvenliği sağladı.
Analistler Rusya’nın Ortadoğu’da Çeçen askeri kullanmasının yerel halkla diyalog geliştirme ve öldürülen yüzbinlerce sivil insan sonrası imaj düzeltme çabası olduğunun altını çizdiler. Yorumcular bu çabalar kapsamında en önemli faaliyetin savaş sırasında ağır hasar alan Halep’teki Emevi Camii’nde Ahmet Kadirov Vakfı tarafından restore çalışması başlatılmasını gösterdiler.