Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) uluslararası basın kuruluşlarının Türkiye uzantılarıyla ilgili bir rapor yayımladı.
SETA adına İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker’in hazırladığı “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporda; BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, Çin Uluslararası Radyosu Türkiye, İndependent Türkçe gibi medya kuruluşları inceleniyor.
Medyada geniş yankı uyandıran 196 sayfalık raporun 28 sayfasının Sputnik Türkçe’ye ayırıldığı görülüyor.
Sputnik Türkçe servisinin, “Soğuk Savaş sonrası Rusya’nın dünya kamuoyunu etkilemek için kendisine medyayı araç olarak seçtiği ve Sputnik’in Rus devletinin en önemli silahlarından biri olduğu açıktır. Rusya bu silahı Türkiye’ye karşı da kullanabilecek güçtedir.” tanımlandığı raporda sitenin Aralık 2014’ten beri aktif olduğunun altı çiziliyor.
Sputnik Türkçe’nin kritik olaylarda Türkiye karşıtı tavır izlediği ele alınan raporda; 15 Temmuz darbesinin görmezden gelindiği, PKK yanlısı bir tavır takınıldığı haberler alıntılanarak aktarılıyor.
Detaylı bir araştırmayla hazırlandığı görülen raporda Sputnik Türkçe çalışanlarının biyografileri bulunuyor.
Uluslararası medya kuruluşlarının cephe aldığı rapor SETA’nın resmi sitesi üzerinden yayımlandı.