Koçesoko’nun tutuklanması Türkiye’deki Çerkesleri ayağa kaldırdı

Kabardey-Balkar’da faaliyetlerine devam eden Xabze Derneği Başkanı Martin Koçesoko’nun uyuşturucu bulundurma suçlamasıyla tutuklanması Türkiye’deki Çerkesler arasında büyük infial uyandırdı.

Kafkas dernekleri konuyla ilgili art arda basın açıklamaları yaparken, Çerkesler sosyal medya aracılığıyla tepkilerini ortaya koydular.

Özgürlüklerin kısıtlanmasının altını çizen Kafkas Dernekleri Federasyonu, “İfade ve örgütlenme özgürlükleri ihlal edilerek Nalçik’te gözaltına alınan Xabze Derneği Başkanı Martin Koçesokov serbest bırakılmalıdır.” açıklamasını yaptı.

Baskı ve yıldırma politikalarına dikkat çeken İstanbul Çerkes Derneği, “Rusya Federasyonu, iftira ve kumpas gibi yöntemlerle savunmasız sivil toplum örgütü yönetici ve üyelerine yönelik baskı ve yıldırma politikalarına son vermelidir. Bu şekilde devam ettiği sürece ‘zorba’ bir üçüncü dünya ülkesi olmaktan kurtulamayacaktır.” yazılı paylaşımını yaptı.

Kardeş halkların dayanışmasına vurgu yapan İstanbul Birleşik Kafkasya Derneği ve Samsun Birleşik Kafkasya Derneği ortak açıklamasında, “Martin Koçesoko’ya yapılan bu adaletsiz uygulama, Rusya merkezi yönetiminin ve yerel uzantılarının bilinen totaliter işlemlerinden birisidir. Antidemokratik sömürge yaşamını sürdürmeye kararlı bir totaliter yapının tarihi Çerkesya topraklarının yeniden ihyasını ve kardeş halkların birlik ve dayanışmasını önceleyen sivil toplum girişimlerine ve bu mücadeleye hayatını vakfeden Martin Koçesoko gibi aktivistlere tahammül göstermesi zaten mümkün değil.” ifadeleri geçiyor.

Olayın uluslararası boyutuna değinen Çerkesya Yurtseverleri, “Martin Koçesoko’nun derhal serbest bırakılmaması durumunda sorun, Çerkes Kamuoyu ötesinde, uluslararası kamuoyu tarafından da benimsenecek, uluslararası insan hakları kurumları ve topluluklarının bir meşguliyeti durumuna gelecektir. Şu anda, Martin Koçesoko için, uluslararası insan hakları kurumları ve topluluklarına müracaatlar hazırlanmaya başlanmış durumdadır.” açıklamasını yaptı.

Benzer olayların Kafkasya’da ilk ve son olmayacağına değinen Çoğulcu Demokrasi Partisi, “Bu ve benzeri operasyonlar, Kafkasya bölgesinde Rus güvenlik güçlerinin sıklıkla başvurdukları, halkı sindirmeye yönelik hukuksuz uygulamalardır. Şiddet içermeyen demokratik yöntemlerle de olsa, baskıcı devlet uygulamalarını ve hukuksuzlukları sorgulayan, bu konularda düşünce açıklayan, aktivite ortaya koyan kişiler öteden beri Rus güvenlik güçleri tarafından tehdit olarak görülmüş ve bu tür komploların hedefi olmuşlardır. Bunlardan bir kısmı da oldukça şüpheli faili meçhul cinayetlere kurban gitmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

Olayı kınayan Kafkasya Forumu, “Rusya Federasyonu, Kafkasya’da kendisinden bağımsız hareket eden ve halkının çıkarlarını ön plana koyan kişilere karşı uzunca bir süredir baskıda bulunmaktadır. Son yıllarda özellikle “uyuşturucu madde bulundurmak” gibi absürt suçlamalarla Kafkasya’daki aktivistler kriminalize edilmeye çalışılmakta, sivil toplum çalışmaları adi suçlarla gölgelenerek engellenmeye çalışılmaktadır. Bu politika karşısında tepkide bulunmak onurlu her Kafkasya evladının görevidir. Tarihimizi çarpıtmaya dönük adımlara anavatanda dik bir duruş sergileyen aktivistlere dönük Rus devlet terörünü kınadığımızı bildiririz.” açıklamasını yaptı.

Sosyal medya üzerinden düzenlenen kampanyada #FreedomforMartin etiketiyle binlerce paylaşım yapıldı.

Uzman gazeteciler Martin Koçesoko’nun serbest bırakılmaması halinde Türkiye’deki Kafkas dernekleri ve Çerkeslerin, Rusya konsoloslukları önünde protesto eylemi düzenleyebileceklerini öngörüyor.