Kafkasyalı öğrenciler İstanbul’da bir araya geldi

Türkiye’de eğitim gören Kafkasyalı öğrenciler, İstanbul’da buluştu.

Kafkas Vakfı ve Şamil Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlik Şamil Vakfı’nın Kadıköy’deki merkezinde gerçekleşti. Etkinlikte, kökenleri Kafkasya’ya dayanan Türkiye vatandaşı öğrenciler ile Kafkasya’dan gelen öğrencilerin kaynaşması amaçlandı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kafkas Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Arıhan, geçmiş dönemde üç kez yapılan programın önemine dair açıklamalarda bulundu.

Birçok farklı ülkede, birçok dilleri konuşan Kafkas insanının birleştirici bir tarih ve kültürel varlığından bahseden Arıhan, “Kafkasyalı olmak bizi birleştiren en önemli husus. Hedefimiz Kafkas kardeşliğimizi pekiştirmek ve bu duygumuzu herkese ilan etmektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kafkasyalı öğrencilerimizle Kafkasya’dan gelen öğrencileri bir araya getirmek, onları kaynaştırmak da görevimiz. Bu sayede Türkiye ve Kafkasya arasındaki yüzlerce yıllık kardeşlik ilişkilerini geleceğe dönük kalıcı biçimde artırmak istiyoruz.” dedi.

Daha fazla Kafkasyalı öğrenciye ulaşmak gerektiğini belirten Arıhan, “Bu buluşmalarımızı çevrenizdeki arkadaşlarınıza haber verirsiniz gelecekteki programlarda daha kalabalık olabiliriz. İkinci dönem bahar aylarında uygun yer ve zamanda görüşmek dileğiyle.” diye ekledi.

Programın selamlama konuşmasını yapan Şamil Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Berat Bir Kafkasyalı öğrencilerin birlikteliğine vurgu yaptı. Bir, “Burada hep beraber sizleri ağırlamak ve sizin bu şekilde birlikte olmanız ne güzel bir duygu. Çoğunuz üniversitelerde öğrenim gören öğrencilersiniz. Herhangi bir probleminizde elimizden gelen yardımı yapmaya hazırız. Herhangi bir proje fikriniz de olursa bizimle paylaşırsanız sevinirim.” dedi.

Kafkas Vakfı Kurucular Kurulu üyesi Prof. Dr. Fethi Güngör programda yaptığı konuşmada, Kafkas Vakfı’nın ve Şamil Vakfı’nın geçmiş dönem Kafkasyalı öğrenciler için yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Kafkasyalı öğrencilerin Türkiye’de eğitim görmelerinin daha avantajlı olduğunu belirten Prof. Dr. Fethi Güngör, “İslam dünyasının öncü şehirlerinde eğitim almanız çok avantajlı. Kafkasya ile bağların güçlü olduğu bir diasporada okuduğunuz için de avantajlısınız. Sizler entelektüel bir miras olarak Kafkasya’ya hizmet edecek kuşaksınız. Bu çok önemli bir hizmet. Bu tip faaliyetlerden istifade etmelisiniz.” dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Danışmanı Dr. Mehmet Aykaç, etkinlikte yaptığı konuşmada, enstitünün yurt dışındaki öğrenciler için yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Yunus Emre Enstitüsünün bir bir kültür enstitüsü olduğunu ifade eden Aykaç, “Bundan 10 yıl önce TBMM’de kanunla kurulan bir devlet kurumudur. Ama STK gibi çalışır. Türkiye’yi daha tanınır hale getirmek için çalışan bir kurumuz. Şu anda yurt dışında 58 kültür merkezimiz var. 2023 hedefimiz yurt dışında 100 kültür merkezine ulaşmak.” dedi. 

Etkinliğe, çevre illerden öğrenciler ve üniversite kulüplerinin başkanları da katıldı.

Yoğun katılımın gözüktüğü program, Kafkas halk dansı gösterisiyle sona erdi.

Kaynak: AA