Kafkas Vakfı, YouTube üzerinden yaptığı canlı yayın programıyla Türkiye ve Kafkasya’nın farklı yerlerinden kardeşleriyle bayramlaştı.
Programın açılışını yapan yayın moderatörü Fethi Güngör, tüm İslam aleminin bayramını kutlayarak yayını başlattı. Bayram hakkında açıklamalarda bulunmadan önce birkaç noktanın altını çizmek istediğini belirten Güngör, “Gerek Kafkasya’da gerek Türkiye’de, Suriye’den ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelip muhacir olan misafir kardeşlerimiz var. Bu muhacir kardeşlerimizin özel olarak bayramlarını tebrik etmek istiyorum. Çünkü hem muhacir olarak hem öğrenci olarak hatta hoca olarak gelen bu insanların memleketlerine dönemeyip, burada bu korona günlerinde Ramazan ve bayram sevincini yaşamaya çalıştılar.’’ dedi.
Davetlilere birer birer söz hakkı vererek programı başlatan Güngör, Kafkas Vakfı adına Kafkas Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı İsmail Tunçbilek’e söz hakkı verdi ve İstanbul’dan yayına davet etti.
Kafkas Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı İsmail Tunçbilek vakıf adına yaptığı bayram tebriğinde şu noktalara değindi. ‘’Bayramlar kardeşliğin, huzurun ve sevincin en yoğun şekilde yaşandığı özel günlerdir. Her zaman olduğundan daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın olduğu zamanı yaşıyoruz. Bu kardeşliğimizi kendi milletimizi ve kendi halkımızı yok saymadan diğer kardeş halklara saygı duyarak, Kafkasyalılık şuuruyla ayakta tutabiliriz. Kafkas halklarının; geçmişi, coğrafyası, kaderleri, acıları ve sevinçleri ortaktır. Bu bayram günlerinin sevinciyle de beraber olursak kale gibi ayakta durabiliriz.’’
Yayına Ankara’dan katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Selim Argun, yaptığı bayram konuşmasında birlik mesajı verdi. Argun, ‘’Ümmet olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bu virüs bize çok tehditler ortaya koyduğu gibi fırsatlar da sundu. Tarih ilmi malumunuz ibret alması gerekirken, aynı zamanda ibret almayan insanların hikayesidir.” dedi.
Türkiye ve Kafkasya Müslümanları yetkililerinin pandemi sürecinde iyi bir sınav verdiğini belirten Argun, “Kafkasyalı Müslümanlarla et ve tırnak gibiyiz. Gerek kültürümüz olarak gerek din anlayışımız ve folklorümüzle birbirimizden ayrılamayız. Hepinize hayırlı bayramlar diliyorum.’’ diyerek sözlerine ekleme yaptı.
İstanbul’dan yayına katılan Cem Kumuk, bu Ramazan Bayramının buruk geçtiğini ifade etti. Kumuk, ‘’Bu Ramazan hafızalarımızda buruk bir ramazan olarak kalacak. Kuzey Kafkasya’da yaşanan sıkıntılar, can kayıpları ve üçüncü sürgünlerini yaşayan Suriye diasporasına mensup hemşerilerimizin durumları bizi çok derinden üzüyor. Bu Ramazanda üzüntülerimiz artarak devam etti. Bundan birkaç hafta önce Dağıstan’daki durumla ilgili başlattığımız kampanya sonucunda mutlu olduk. Türkiye Cumhuriyeti fatura değeri yaklaşık 350 bin dolar olan ama katma değeri milyonlarca bin dolarla ölçülemeyecek yardımı Dağıstan’daki hemşerilerimize gönderdi. Umarım bu malzemeler tez zamanda sağlık personellerine ve soydaşlarımıza ulaşır. Bu vesileyle başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu süreçte bizlere destek veren tüm siyasetçi ve bürokratlara da minnetlerimizi bildirmeyi bir borç biliyorum.’’ dedi.
Dağıstan’dan yayına bağlanan Hacı Murat Donogo da birlik mesajı verenler arasındaydı. Donogo yaptğı bayram tebriğinde şu noktalara değindi. ‘’Biliyorsunuz ki Dağıstan zor bir süreçten geçiyor. Ben de Covid-19’a yakalanan ve virüsü atlatanlar arasındayım. Bir şekilde bayram namazımızı eda ederek bayramı karşıladık. Dağıstan halkı birkaç gün öncesinde Türkiye’den yola çıkan tıbbi malzeme yardımını büyük bir sevinçle karşıladı. Tabiki bu yardıma vesile olan bir sürü insan var. Ama benim doğrudan tanıdığın Cem Kumuk’a özellikle teşekkür etmek istiyorum. Beni bu yayına davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Bu görüşmeyi birlik vurgusu olarak çok önemli görüyorum. Son söz olarak Ramazan bayramınızı tebrik ederim.’’
İnguşetya’dan yayına bağlanan Boris Harsiev’de en içten bayram mesajlarını verenler arasındaydı. ‘’Ramazan bayramının bu topraklarda kutlanmaya başlanması yaklaşık 400 yıllık bir sevinç. Sürgüne gönderilmeden önce köy merkezlerinde topluca kutlamalar yapılırdı. Her ne kadar günümüzde toplu kutlamalar yapılamasa da yoğun bir şekilde evlerimizde kutlamalar devam ediyor. Yıllar önce Kuzey Kafkasyalıları tek bir İslam bayrağı altında birleşmesinin tohumunu İmam Şamil ekmişti. İmam Şamil zamanında başlayan coşkulu bayram gelenekleri Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti kurulduktan sonra da devam etti. Bizim de bu coşkuyu aynı şekilde devam ettirmemiz gerekiyor.’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nden yayına bağlanan Selim Akburak şu sözleri aktardı. ‘’Bize sunmuş olduğunuz imkan vesilesiyle tüm Müslümanların bayramını tebrik ediyorum. Nalçik Merkez Camisi’nde her sene en az 350 ihtiyaç sahibi aileye iftar yemeği verilirdi. Bu sene iftar yapamasak da hayırseverler sayesinde kumanya dağıtımını yapmış olduk. Bu sürecin getirmiş olduğu bereketlerden bir tanesi şu ki, inanılmaz bir sosyal yardımlaşma oldu.’’ diyerek sözlerini devam ettirdi.
Karaçay Çerkesk Cumhuriyeti’nden yayına bağlanan Celal Kızılkaya da bayram tebriklerini iletti. ‘’Bu sene Ramazan pandemi dolayısıyla burada da buruk geçti. Teravihleri evlerimizde kıldık. İnşallah bu hastalık süreci bir an önce biter ve ibadetlerimizi camilerde yapma imkanına kavuşuruz.’’
Görevli bulunduğu İslam Enstitüsü’nü 16 Mart itibariyle kapattıklarını belirten Kızılkaya, “Çoğu öğrencimizi evlerine göndermek zorunda kaldık. Başka bölgelerden gelen 8 öğrencimiz evlerine dönemedi. Buradaki hayırseverlerin yardımıyla o öğrencilerle ilgilenmeye çalıştık. İftar ve sahurlarını hayırseverlerin yardımıyla bu öğrencilerimize ulaştırdık.’’ diyerek hayırseverlere teşekkür etti ve programdan ayrıldı.
Adigey Cumhuriyeti’nden yayına katılan Muhamed Hasani ‘’Allah’tan, namazlarımızı ve tüm ibadetlerimizi kabul etmesini niyaz ediyorum. Bu bayramlaşma merasimini organize eden gençlere de çok teşekkür ediyorum. İslam dinine hizmet yolunda bu gibi etkinlikleri sürdürmemiz gerekiyor.’’
Programa davet edilmesinden memnuniyetlerini dile getiren Hasani, ‘’Kafkas halkları dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda. Allah’tan niyazım şudur: Kafkas halklarının anavatana döndüğü, birlik beraberlik ve huzur içinde yaşadığı günleri bize göstermesidir.” diye sözlerine ekledi.
Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı Cemil Görücü de yayına katılan isimler arasındaydı. Yaptığı bayram tebriğinde birlik vurgusu yapan Görücü, ‘’Bayram demek mutluluk demek. Bayramın bir diğer yüzü de var ki o da hüzünlendiğimiz tarafıdır. Çünkü bayramlar, kaybettiklerimizi en çok hatırladığımız günler oluyor. Ahirete göç eden geçmişlerimize ve ecdadımıza rahmet diliyorum. Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği yönetimi ve üyeleri adına; Dağıstan’a, Kafkasya’ya, Suriye’ye ve Kudüs’e yardım elimizi uzattık. Çok bir yardım olmasa da o insanlar bizim kalbimizde yaşıyor. Bizimle, aynı duygu ve düşünceleri yaşadığımızı hissettirmek için yardım elimizi uzatmak istedik.’’ dedi.
Kafkas Vakfı Yönetim kurulu Üyesi Veysel Arıhan’da vakıf yönetimi adına bayram mesajlarını iletti. Arıhan, “Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı’nı tebrik ederim. Gönül, geçmiş bayramlarda olduğu gibi sevdiklerimizle sevinçle bir arada olmak isterdi. Yaptığımız canlı yayın bayramlaşması ile o sevinci bir nebze burada yaşatabildiysek ne mutlu bizlere. Yayınımıza katılan değerli konuklarımıza en kalbi şükranlarımı sunarım. Yayının hazırlanmasında yardımcı olan değerli ekip arkadaşlarıma da teşekkürü bir borç bilirim. Rabbimden, hepimizi bir sonraki ramazan ayına sağlıkla, esenlikle ve huzurla kavuşturmasını diliyorum.”
Yayın moderatörü Fethi Güngör’ün kapanış konuşmasıyla program sona erdi.
Programı buradan izleyebilirsiniz.