Güney Osetya’daki genel seçimlerde 34 koltuklu parlamentoya girmek için 7 partiden 188 aday yarışıyor. Seçimler için Rusya, Güney Osetya ile Abhazya’da sandıklar kuruldu.
Gürcistan, Güney Osetya’da düzenlenen parlamento seçimlerine tepki gösterdi.
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ülkeden kopup bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya’da düzenlenen parlamento seçimlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Güney Osetya’nın bağımsızlığının tek taraflı olduğu, seçimlerin Rusya destekli olarak yapıldığı vurgulandı.
Seçimlerin, Rusya Federasyonu’nun Gürcistan’a uyguladığı şiddet ve işgal politikasının devamı olduğu belirtilen açıklamada, “Rusya Federasyonu, 12 Ağustos 2008’de Avrupa Birliği’nin ara buluculuğuyla imzalanan ateşkes anlaşmasını hiçe sayarak işgal altındaki bölgeleri askerileştirmeyi sürdürüyor.” ifadeleri kullanıldı.
Seçimlerin Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı atılan bir adım olduğu belirtilen açıklamada, bölgede yaşayan Gürcülerin yıllar önce buradan sürgün edildiği iddia edildi.
20 Eylül 1990 tarihinde bağımsızlık ilan eden Güney Osetya Cumhuriyeti 2008’de yaşanan savaşın ardından Rusya Federasyonu ve çeşitli ülkeler tarafından tanındı. Henüz Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınmayan ülkenin geçtiğimiz aylarda Güney Osetya Türkiye Tam Yetkili Temsilciliği açılmıştı.