Rosstat raporuna göre 2018 yılında Dağıstan ve İnguşetya halkı gelirlerinin yarısından fazlasını gıda maddelerine ayırdı.
Rapora göre tüketicilerin genel harcamalarının Dağıstan’da yüzde 53,8’i, İnguşetya’da ise yüzde 57,9’si gıda maddelerine yapılıyor. Durum Moskovalılarla karşılaştırıldığında bu oran yüzde 24,5’e düşüyor. Rusya genel ortalamasında ise harcamaların yüzde 30’u gıda maddelerine aktarılıyor.
Uzmanlar bu oranın din, gelenek farkı ve bölgelerdeki doğum oranlarının fazla olmasıyla açıklıyor.
Rusya Ekonomi Üniversitesi İstatistik Bölümü Profesörü Olga Lebedinskaya, gıda harcamalarının yüksek olmasını üç faktörle açıklıyor; düşük maaş, geniş aile ve gıda fiyatlarının farklılığı.
Lebedinskaya, İnguşetya’daki ortalama maaşın Ocak 2019’da 22.8 bin ruble olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bu verilere göre, Dağıstan ve İnguşetya Rusya Federasyonu’nun tüm bölgeleri arasında en son sıralarda yer alıyor. Bunun temel kaynağı, insanların düşük ücret alması. Aldıkları ücretin büyük bir kısmını gıda maddelerine aktarıyorlar. Aynı şekilde Dağıstan vatandaşları da 24.1 bin ruble aylık ortalama maaşla geçimini sağlamaya çalışıyor.”
Lebedinskaya, oranın düşük olmasındaki bir başka sebebin de bölgedeki doğum oranlarının yüksek olmasına bağlıyor. Dağıstan’da yüzde 27,1 olan doğum oranı İnguşetya’da yüzde 31,7 seviyelerinde. Moskova’da ise bu rakam sadece yüzde 12,8.
Kaynak: KR