Azerbaycan’da çiftçiler Karabağ’daki toprakların tekrar alınmasına rağmen su sıkıntısı yaşıyorlar.
Karabağ’daki önemli su kaynaklarının işgalden kurtarılmasına rağmen Azerbaycan’daki çiftçilerin su sıkıntısı bitmedi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin 2016 yılında yayımladığı rapora göre, Ermenistan tarafının Azerbaycanlıları kasıtlı olarak susuz bıraktığı saptanmıştı. Bölgedeki en önemli su kaynaklarından biri olarak gösterilen Sarsang Baraj Gölü, Azerbaycan’ın ele geçirdiği toprakların 30 kilometre ötesinde kalıyor.
Azerbaycanlı yetkililer Sarsang Gölü’nün kontrollerine geçmesi halinde Tartar, Belda, Yevlah ve Garanboy ilçelerinin su ihtiyacının büyük oranda karşılanacağını belirttiler. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaşanan su probleminin farkında olduklarını anlattı. Aliyev, “Ermeni yetkililer işgalden sonra yazın suyunu kesti, kışın ise saldı. Köylülerimiz ve çiftçilerimiz yaz aylarında sudan mahrum kalırken, kış aylarında ise afetler ve sellerle uğraştı.” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’da bulunan Tatar Nehri’ne yakın bir bölgede çiftçilik yapan Ziya Mahmudov isimli Azerbaycan vatandaşı Eurosianet’e verdiği demeçte, bölge insanının yaklaşık olarak 30 senedir su sıkıntısı yaşadığını anlattı. Mahmudov, kendisinin bireysel olarak bahar aylarında diktiği ceviz ağaçlarını iki günde bir taşıma suyla sulamaya çalıştığından şikayetçi oldu. Mahmudov, İsrail’de uygulanan damla sulama sistemi ve diğer çağdaş yöntemlere geçilmesi gerektiğini savundu.
Karabağ ve Bakü taraflarının yaptığı gizli anlaşmaya göre, Sarsang Baraj Gölü’nden bir miktar su Azerbaycan tarafına bırakılmıştı.