Birleşme tartışmaları artık anlamsız

Bugün (18 Şubat) Rusya ve Güney Osetya Dışişleri Bakanları Sergey Lavrov ile David Sanakoyev Moskova’da sınır anlaşmasını imzaladı. Rusya dışişlerinden, “anlaşmanın son zamanlarda Gürcistan tarafından Güney Osetya hakkında sıkça yinelenen ‘ilhak’, ‘yutma’, ‘birleştirme’ imalarını ortadan kaldıracağı” umudu dile getirildi.

Rusya ve Güney Osetya arasındaki sınır Kafkas sıradağları zirvesinden geçiyor. Bu, basit ve doğal bir çözüm. Görülen o ki, sınırların belirlenmesi ve anlaşmanın hazırlanması sürecinde herhangi bir zorluk veya farklı görüş ortaya çıkmadı.

Anlaşma taslağı çoktan hazırlanmıştı. Bugüne kadar imzalanmamış olmasının tek bir anlamı olabilir, o da tarafların ikisinin de bu işi öncelikli bir iş olarak görmemeleri.

Rusya Politik Enformasyon Merkezi Başkanı Aleksey Muhin, resmi sınırı belirleme konusunun, iki ülke arasında imzalanacak olan entegrasyon ve işbirliği anlaşmasına bağlı olarak ortaya çıktığını düşünüyor. Daha açık bir ifadeyle Moskova, Güney Osetya elitinin, anlaşma ile birlikte ülkenin fiili olarak Rusya Federasyonuna dahil olacağı yönündeki skandal açıklamalarından bu şekilde kaçınmaya karar verdi.

Aleksey Muhin “Sınır anlaşması hem Gürcistan’daki hem de Güney Osetya’daki gerginliği ortadan kaldırmak için imzalanıyor. Güney Osetya elitinden bazı kişiler, Rusya’nın bundan sonra da Güney Osetya’ya para yardımı yapacağının garantisini almak istiyor, Rusya’nın resmi olarak Güney Osetya’daki güvenlik hatlarını genişletmesini istiyor. Ancak Gürcistan tarafından bu, bölgenin Rusya tarafından ilhakına yönelik adımlar olarak görülüyor. Bu yüzden Rusya kararlı bir şekilde bu söylentileri bertaraf etti ve sınır anlaşması imzalandı. Artık Gürcistan’ın resmi düzeyde Rusya’nın ilhak girişimlerinden söz etmesi kolay olmayacak” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı basın ve enformasyon departmanından, Güney Osetya Dışişleri Bakanı David Sanakoyev’in Moskova ziyareti ile ilgili olarak, “anlaşmanın son zamanlarda Gürcistan tarafından Güney Osetya hakkında sıkça yinelenen ‘ilhak’, ‘yutma’, ‘birleştirme’ imalarını ortadan kaldıracağı” açıklaması yapıldı.

Güney Osetyalı uzman Roland Kelehsayev’e göre, kısa bir süre önce Rusya dışişleri bakan yardımcısı Grigori Karasin’in yapmış olduğu benzer bir açıklama da göz önünde bulundurulursa, bunu Moskova’dan Tshinval’e, birleşme ile ilgili tartışmaların anlamsız olduğu yönünde verilen ikinci sinyal olarak değerlendirmek gerekiyor. Roland Kelehsayev, gelinen noktayı, anlamsız tartışmaları bırakıp ülkenin gerçek problemlerine eğilmek için bir fırsat olarak tanımlıyor: “Çok ciddi başka sorunlarımız da var. Rusya’nın kendi adına bu faydasız tartışmayı kapattığını ve karşı tarafta şu veya bu şekilde meselenin içine çekilenlerden de aynı şeyi beklediğini düşünüyorum. Yakında devlet başkanlığı seçimleri var, siyasetçilerimiz seçmenlere ne söyleyecek, zamanlarını gerçekleşmeyecek hayalleri tartışarak harcadıklarını mı?”.

Aleksey Muhin’in ifadesine göre, Tshinval birleşme konusunu hiç olmazsa Rusya’ya hissedilir şekilde zarar verdiği için kapatmalı, çünkü bu tavır ortaklıkla bağdaşmıyor: “Batı ve Gürcistan’ın sürekli olarak delil gösterdiği söylentiler Rusya’yı zor duruma sokuyor. Ukrayna krizi çerçevesindeki sıkıntılara bu faktörler de ekleniyor. Güney Osetyalı yetkililerin ve siyasetçilerinin bu ifadeleri başkalarının yararına kullanılıyor, bölgesel konularda Rusya’yı eleştirenlerin pozisyonu güçlendiriliyor. Bu yüzden konuya netlik kazandırmak gerekliydi. Rusya dışişleri bakanlığı da bunu yaptı”.

Kaynak: Ekho Kavkaza

Çeviri: Ajans Kafkas