Putin’in Duma Parlamentosu’ndaki konuşması Analistleri tahminlere yöneltti.
Politikacı ve analistler, Başbakan Vladimir Putin’in Çarşamba günü Duma Parlamentosu’ndaki konuşmasının 2012 seçimleri öncesinde politik bir manifesto havasında olduğunu söylediler. Medvedev’in yenilikçi imajını ve Rusya’yı modernleşmeye zorlamasını açık bir şekilde iğneleyen Putin, parlamento üyelerine ‘liberal deneylerin’ dünyanın 5 büyük ekonomisinden biri olma yoluncaki Rusya’ya zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Medvedev’in Rusya’nın geçen on yılda elde ettiği başarıların ötesine geçmesi gerektiğini söylediği konuşmasından sadece bir hafta sonra, Putin iki saat 15 dakikalık konuşması sırasında Rusya’yı en kötü ekonomik durgunlaktan çekip çıkardığını söyleyerek kendini övdü ve istikrar çağrısında bulundu. Rusya’nın iki liderinin ideolojileri arasındaki farklılığa dikkat çeken Norveç’in başkenti Oslo’daki Barış araştırma Enstitüsü’den Pavel Bayev “Bu konuşma kesinlikle Putin ve Medvedev arasındaki uyuşmazlığı gösteriyor” dedi.
Hükümete Putin dönemi politikalarını iptal etme emri veren Medvedev, son haftalarda giderek hırslanmış gibi görünüyor. Medvedev 2 Nisan’da Putin’in müttefiki ve başbakan yardımcısı İgor Seçin ve 7 üstdüzey görevliye devlet kontrolündeki şirketlerin başkanlıklarından ayrılmaları emrini verdi ki bu hareket politik çevrelerde seçim öncesi güç mücadelesinin bir parçası olarak yorumlandı.
Putin’in ‘orta çağa özgü bir haçlı seferine’ benzettiği BM’nin Libya müdahalesini Medvedev desteklediği zaman iki liderin dünya görüşlerindeki farklılık tamamen gözler önüne serildi. Putin’in dünkü konuşması, Medvedev’in Rusya’yı ‘modernleştirme’ ve petrol ve gaz gelirlerine olan bağımlılığından kurtarma sloganı ile kesinlikle uyuşmuyor. Bayev “Putin’in konuşması açık bir şekilde ‘Değişime ihtiyacımız yok. Yoldayız ve tek ihtiyacımız istikrar’ diyordu” dedi.
Putin parlamenterlere enflasyonun kontrol altında olduğunu, 2011 içerisinde 7,5 oranını geçmeyeceğini ve bunun yanısıra gayrı safi milli hasılanın bu yılın ilk çeyreğinde 4,4 arttığını ve yıl boyunca da 4,2 oranında artacağını söyledi. Putin ayrıca 2010’da 40,5 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırımın 60-70 milyar dolar civarına yükselmesini beklediğini söyledi.
Politikacılar olumlu öngörülerin Aralık ayındaki parlamento ve 2012 Mart ayındaki devlet başkanlığı seçimlerine zemin oluşturmak için hazırlandığını söylediler. Sadece Rusya partisinin yeni başkanı Nikolay Leviçev Russia Profile gazetesine mail yoluyla gönderdiği açıklamasında “Hükümetin federal seçimler için her şeyin iyi görünmesi amacıyla bu rakamları seçip bir araya getirmeye çalıştığını satır aralarından okuyabilirsiniz” dedi.
Putin’den hemen sonra konuşma yapan Leviçev “Ama verilen rakamlar o kadar fazlaydı ki konsantre olmanın zorluğunu düşünmeden edemedim” dedi. Putin’in istatistikler ve göstergelerle dolu iki saat 15 dakika süren konuşması, sadece kendisine bir fincan çay getirildiğinde ve Birleşik Rusya partisinin egemenliğindeki Duma Parlamentosu üyelerinin alkışları ile kesildi.
Politik Etütler Merkezi’nden Boris Şatilov Putin tarafından çizilen ‘umut verici’ sosyo-ekonomik tablonun güçlü başbakanın gelecek yıl farklı bir politika kulvarında olmasını sağlayabileceğini söyledi. Bu sözlerden Putin’in 2012 seçimlerinden sonra kendini (devlet başkanlığı ya da başka bir makam da olabilir) kendini herhangi bir üstdüzey makamda gördüğü gerçeğini göz ardı etememeliyiz” dedi.
UralSib’in baş strateji uzmanı Chris Weafer, Bloomberg’e Putin’in bu konuşmasının Medvedev’in Çin’in merkez televizyon kanalına verdiği röportajında kullandığı ifadelere cevap gibi göründüğünü söyledi. Weafer “İki gün önce Medvedev’in atılması gereken adımları temel bir şekilde düzenleyen seçim manifestosunu aldık. Bugün de Putin’in cevabını aldık. Onun adımları daha dikkatli ve planlı olacak” dedi.
Medvedev Çin ziyareti sırasında Rusya’nın nasıl geliştirilmesi konusunda Putin ve kendisinin ‘belki farklı görüşleri’ olduğunu kabul etti ve devlet başkanlığı için kimin aday olacağı konusunda ki kararın kısa bir süre içinde alınacağını söyledi. Bir kaç gün sonra Medvedev’in konuşmasına tepkisinin ne olacağı sorulduğunda Putin asabi bir şekilde “Yine mi? Hiç orjinal değil, değil mi? Medvedev ve bana hep aynı soru soruluyor…” diyerek cevap vermekten kaçındı.
Putin daha sonra kimin seçimlerde aday olacağı konusundaki kararı Medvedev ile aralarında alacaklarını tekrardan teyit etti. Birleşik Rusya partisi Kremlin’e dönmesi için parti başkanlığını yürüten Putin’i destekleyeceklerini ancak Putin’in onay vermesi durumunda Medvedev’e de destek vereceklerini söyledi.
Bayev Putin’in konuşmasını ‘manifesto’ olarak adlandırmak için hala tereddütlüydü. Bayev “Bu konuşma oldukça uzun ve yavandı ve parti kongrelerinde sonu gelmeyen konuşmaların yapıldığı eski Sovyet zamanlarını hatırlattı. Bu bağlamda, Medvedev’in manifesto diyebileceğimiz ‘Haydi Rusya!’ adlı makalesinin aksine Putin’in konuşması tam olarak bir seçim manifestosu değildi” dedi.
Kimin aday olacağı konusundaki son sözün Putinde olduğu uzun süredir konuşuluyor ve başbakanın konuşması bunun tersini göstermedi. Bayev “Konuşmanın tamamı Medvedev’in sözleriyle hiç bir bağlantısı olmadan hazırlanmış gibiydi ki bu etkileyici bir şey” dedi.
Bayev, Putin’in liberal deneylere karşı parlamenterlere yaptığı uyarının Medvedev’e yönelik bir iğneleme olmayabileceğini söyledi. Putin Rusya’nın 2020 stratejisinde yapılabilecek muhtemel değişikikleri araştırmaları için bazı çalışma gruplardan komisyon oluşturdu ve ekonomi ile ilgili yenilikleri anlatırken onlardan bahsetmedi. Bayev “Bu, muhtemelen, Medvedev’den çok çalışma gruplarındaki uzmanlar için bir şok olmuştur” dedi.
21 Nisan’da Russia Profile’da yayımlanan bu yazı Cavit Yılmaz tarafından, Ajans Kafkas için Türkçeye çevrildi.
Tom Balmforth