7 Ekimde Almanya’nın Celle şehrinde Kürtler ve Çeçenler arasında çatışma yaşandı. Almanya, olay bölgesinde takviye polis güçleri yönlendirildi. Anlaşmazlığın kaynağı, bünyesinde yüzlerce Kuzey Kafkasyalı barındıran IŞİD’in Kobani’ye saldırmasıydı.
Celle şehrindeki Kürtler ve Çeçen diasporası arasındaki ilişkiler Suriye’de savaşın başlamasının hemen ardından kötüleşmeye başladı. Çeçen ve Kürt gençler arasında birkaç kavga olmuş, ancak ciddi çatışmalara dönüşmemişti. Her şey IŞİD güçlerinin Kobani’ye saldırısının ardından başladı. Şu anda Kobani abluka altında. Kürt göstericiler Kobani’nin IŞİD’den kurtarılması için tüm dünyada çok sayıda eylem yapıyor.
Adını gizlemesini isteyen bir Çeçen 7 Ekim sabahı olanları şöyle anlattı: “Kürt mitinginin yakınından geçen beş Çeçen tacize uğradı. Eylemciler, IŞİD içinde yer alan soydaşlarından dolayı onları tehdit etti. Kalabalıktaki Kürt eylemcilerden bazıları, öfkelenerek Celle’deki Çeçen kadın ve çocukların, İslamcılar tarafından Suriye’de öldürülen Kürt kadın ve çocuklar gibi öldürüleceği tehdidinde bulundu. Bunun üzerine kavga başladı. Beş Çeçen ve yaklaşık yüz Kürdün çatışmasının sonucunda 5 Çeçen hastanelik oldu, ikisi yoğun bakımda”.
Haber anında sosyal ağlarda yayıldı ve şehre tüm Almanya’dan Kafkasyalılar gelmeye başladı. Celle’de bir kaç saat sonra, çoğunluğu Çeçen iki yüzden fazla genç Kafkasyalı toplandı. Küçük bir şehir olan Celle, olayların bu şekilde gelişmesine hazır değildi. Şehirdeki polis gücü durumu kontrol altında tutmak için oldukça yetersizdi. Gece Kürtler ve Çeçenler arasında çatışma başladı, iki taraf demiryolu istasyonunda karşılaştı. Polis Kürtler ve Çeçenler arasında durmaya çalıştı. Her iki taraftan taş ve şişeler fırlatılması üzerine polis göz yaşartıcı gaz kullanarak kalabalığı dağıttı.
Celle’ye takviye polis gücü getirilinceye kadar şehre Kürt ve Çeçenlerin giriş-çıkışı yasaklandı. Yerel yönetim ve polis her iki grubun büyükleriyle görüşme organize etti. Müzakereler tansiyonun düşmesine yardımcı oldu. Şu anda genel durum sakin olmasına rağmen polis üst düzey önlemler alıyor. Şehre girişlerde kimlikler kontrol ediyor, bu halkların yoğun olarak yaşadığı caddelerde geçici polis noktaları oluşturuldu.
Ancak sorun Almanya ile kısıtlı değil. 7 Ekimde yüzlerce Kürt Brüksel’de Avrupa Parlamentosu binasına eylem yaptı ve IŞİD’e karşı askeri operasyon başlatılmasını istedi. Benzer bir eylem Lahey’de de yapıldı. Kürtler Suriye’deki yurttaşlarının durumuna dünyanın dikkatini çekmek için yasa dışı eylemler ve provokasyonlara başvurabilir.
Bu arada, sosyal ağlarda yer alan doğrulanmamış habere göre, Kobani saldırılarını Çeçen ya da Arap bir komutan değil, etnik Kürt, Ebu Hattab el Kürdi yönetiyor.
Kaynak: Ekho Kavkaza
Çeviri: Ajans Kafkas
Magoed Toriyev