Vladikavkaz – Türkiyeli sanatçı Dilara Akay, Vladikavkaz’ta gerçekleştirilen Çağdaş Sanat Sempozyumu’nda ürettiği eserini Beslan Annelerine adadı.
2007’den beri her yıl Kuzey Osetya başkenti Vladikavkaz’ta yapılan Alanica Çağdaş Sanat Sempozyumu'nun yedincisi ALANICA 2013 1-15 Ağustos tarihleri arasında Türkiyeli küratör ve sanat eleştirmeni Beral Madra küratörlüğünde, Kuzey Osetya ve Rusya Kültür Bakanlıklarının desteğiyle gerçekleştirildi.
Sempozyuma Kafkasyalı sanatçıların yanı sıra, İngiltere, Almanya, İtalya, Sırbistan, Hırvatistan, Rusya, Arnavutluk, Avusturya, Mısır, İsrail gibi çeşitli ülkelerden 20 sanatçı katıldı.
Sanatçılar 15 gün süreyle Vladikavkaz’da, yerel sanatçılar ve izleyicilerin katıldığı sunumlar yaptı, Vladikavkaz Güzel Sanatlar Müzesi’ne bağışlanacak olan resim, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve videodan oluşan eserlerini üretti.
Etkinliğe Türkiye'den katılan sanatçı Dilara Akay eserini Beslan Anneleri'ne ithaf etti. Beslan Anneleri'nin de eserine sahip çıkarak daha anlamlı hale getirdiğini ifade eden Akay, “Çalışmalarımda kültürel cinsiyet rolleri bağlamında kadının güçlendirilmesiyle ilişki kurup, iktidarın düzeni olarak yapay şekilde yaratılan sosyal sistemdeki egemen formların sanat aracılığıyla çözümlenme ihtimalini araştırıyorum. Dolayısıyla performans ve enstalasyon olarak planladığım ALANICA 2013 yapıtımı Beslan Annelerinin desteğini alarak ve onlara ithaf ederek gerçekleştirdim. Bu yapıt sayesinde onların amaçlarına destek olduğum ve sanat vasıtasıyla seslerini duyurma konusunda onlara ilham verdiğim için çok mutluyum” dedi.
Sanatçı etkinlik izlenimlerini de şu sözlerle anlattı: “Kuzey Osetya’da geçirdiğim 15 gün boyunca muhteşem doğa zenginliğini ve bölgenin insanının bize gösterdiği samimi konukseverliği anlatmakla bitiremiyorum. Sempozyuma katılan tüm uluslararası sanatçıların da aynı deneyimi yaşadığını söyleyebilirim. Bu sayede hem Vladikavkaz’dan, hem de Kafkasya’nın diğer bölgelerinden pek çok değerli sanat insanı ile tanışma fırsatı buldum. Gelecekte bu kadar yakında ve bu kadar birbirine benzeyen geleneklerle yaşayan biz komşuların, çok daha yakın ilişkiler içinde olmasını dilerim”.
Dilara Akay, Üsküdar Amerikan Kız Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu, 90’lı yıllarda Dice Kayek ve David People (DPGC) markaları kuruculuğu, Gazete Pazar ve Biz dergisi köşe yazarlığı gibi çeşitli moda ve tasarım çalışmaları içinde bulundu. 2000’li yıllardan bu yana sanat çalışmalarına ağırlık veren Akay, bir yandan ARK ismini verdiği heykellerini üretirken, diğer yandan Çukurcuma’daki stüdyosunu çeşitli etkinlik ve projeler için deneysel kullanıma açıyor.
AjansKafkas