Kum sanatı tablolarında Çerkes Rus savaşı

Çerkesk’te açılan fuarda, Rus-Kafkas savaşları hakkında 39 kum sanatı tablosu sergilendi

Rusya-Kafkasya savaşının 150. yıl dönümü dolayısıyla Karaçay-Çerkes’te düzenlenen kum sanatı tabloları sergisinde, Çerkes ressam Şeomir Guçepşok’un 39 çalışması sergilendi.

 

21 Ocakta Karaçay-Çerkes tarih-kültür müzesinde açılan serginin organizatörlüğünü Rusya Adıgeleri milli-kültür birliği yapıyor. Sergi 9 Şubata kadar açık kalacak.

 

Rusya Adıgeleri Federal Milli-Kültür Birliği Başkanı Aleksandr Ohtov, serginin açılışında Guçepşok’un tablolarının farklı bir tarzda oluşturulduğunu söyledi.

 

Ohtov “ Tablolar kumla yapıldı. Bu sergi, 150 yıl önce yaşanan trajediye adandı. Serginin sadece Adıge halkına yönelik olmadığını düşünüyorum. Bugün, tüm halkların barış ve mutluluk içinde yaşaması gerekiyor. Ressam Şeomir Guçepşoko öncelikli olarak barış ve uzlaşıya çağırıyor” dedi.

 

Böyle bir serginin ilk olarak 21 Mayıs 2013’de Nalçik’te organize edildiğini söyleyen Ohtov, “ Bu sergiyi şimdi Çerkesk’te ziyaret edebiliriz. Buradaki serginin ardından tablolar Adıgey, Moskova, Türkiye ve Adıgelerin yaşadığı diğer ülkelere de götürülecek” dedi.

 

Ressam Şeomir Guçepşok’un sergideki tablolarında, halkın geçmişinin yansıtıldığını ifade eden Karaçay-Çerkes televizyon-radyo kurumu Çerkesçe program sunucusu ve editörü Musali Şakov “ Bu tablolara gözyaşı olmadan bakmak mümkün değil. Onlar kalbi ve ruhu altüst ediyor. Kum, ressamın elinde tam anlamıyla canlanıyor. Serginin konusu da oldukça ciddi ve zor” dedi.

 

Ressam Şeomir Guçepşok “ Öncelikli olarak çalışmalarımla halkımızın tarihini anlatmak istedim. Birçok gencin neler yaşandığını bilmiyor olması beni çok şaşırtıyor. Bu tablolarla halkımızın tarihini halen bilmeyenlere anlatmak istedim. Bu tarihi bilenlere ise, köklerini unutmaması gerektiğini hatırlatmak istedim. Aynı zamanda savaşın korkunç bir şey olduğunu ve tekrarlamaması gereken bir şey olduğunu anlatmaya çalıştım” açıklamasında bulundu.

 

Ressam Guçepşok “ Rusya-Kafkasya savaşları ile ilgili kum tablolarını daha önceden kimse yapmadı. Ben Adıgeyim. Eğer bunu ben yapmazsam kim yapacak. Ayrıca, Adıgey, Çerkes ve Kabardey ayırımı da beni çok üzüyor. Halkı ayırmak olmaz. Tarihimizin halkları birleştirmesi gerekir” dedi.

 

Resim yapmaya çocuk yaşlarda başladığını ifade eden Guçepşok, kum sanatına da beş yıl önce başladığını ifade etti. Guçepşok “ Bu tablolarda sunulan tiplemelerin üzerinde çok uzun süre çalıştım. Birçok tarihçi ile istişare ettim, konuyla ilgili birçok kitap okudum” dedi. 

Kavkazki Uzel, AjansKafkas