Çerrkesk/Ajans Kafkas – Karaçay-Çerkes’te başbakanlık koltuğunun Çerkeslerin elinden alınması etnik fay hatlarında kırılmalara yol açmışken iktidarda aslan payını elinde tutan Karaçaylar da Çerkeslerin eşitlik taleplerine hak verirken herkesi kaygılandıran ortak sorunlara parmak basıyor.
Çerkesk’te Çerkeslerin yaptığı kongrenin ardından Regnum’a konuşan Karaçay Halkı Koordinasyon Konseyi üyesi Ahmat Katçiyev ve Karaçay Tiyatrosu’nun başrejisörü Boris Tohçukov, çok milletli Karaçay-Çerkes’in temelini oluşturan halkların menfaatlerinin eşit derecede korunması gerektiğine işaret edip Devlet Başkanı Boris Ebzeyev’in kadro politikasını eleştiren Çerkeslere hak verdi. Katçiyev ve Tohçukov, tüm milletlerin halkın sayısına bağlı olmaksızın eşit derecede hem hükümette hem de parlamentoda temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Karaçay asıllı önde gelen iki isim de bununla birlikte sağlık, kültür, eğitim ve milli meselelerde ülkenin çok geriye gittiğini belirtip yeni yönetimden beklentilerini dile getirdi.
Katçiyev "Bazı atamaları biz de kabul etmiyoruz ve kesinlikle tavrımızı Boris Ebzeyev’e ileteceğiz. Elbette idari kadronun küçültülmesi önlemli. Örneğin, Tarım Bakanlığı’nda 62 kişi oturuyor. Halbuki ülkede artık çoktandır ne kolhoz ne de sovhozlar var. Bu kadar çalışanı orada tutmak anlamsız. Beş kişiden oluşan Milli İşler ve Kitle İletişim Komitesi’nde kadro aksine büyütülmeli. Çünkü ülkede çok sayıda halk yaşıyor ve bizlerin milli ve dini açıdan eşit haklara sahip olmamız gerektiği unutulmamalı. Ülkemizde toplumla ciddi çalışmalar yürütmek lazım. Aslında her yerde yetkili uzmanların olması lazım. Şu anda Karaçay-Çerkes yüzde 60-70 ödenekle ayakta. Umuyoruz ki, yeni hükümet ülkeyi daha iyi bir düzeye getirecek uzun vadeli projeler hazırlayabilir" dedi.
Sanatçıyı utandıran tablo
Emektar sanatçı Tohçukov da Karaçay-Çerkes’in kültür alanındaki sefaletine parmak bastı. Milli tiyatroların desteklenmesi gerektiğini belirten Tohçukov şunları söyledi: "Galiba bütçeyle ilgili problemi olmayan bölge yok, ama Karaçay-Çerkes’deki tiyatro çalışanlarının durumu gibisi de yok. Ülkede dört tiyatro var: Karaçay, Rus, Çerkes, Abazin. Hepimiz birlikte iki tiyatro gösterisi için 40’ar bin ruble alıyoruz. Diğer bölgelerde bunun için 400 bin ruble ayrılıyor. İki yıldır kışları tiyatro ısıtılmıyor bile. Söylemeye utanıyorum ama şahsen ben 9 bin ruble alıyorum, usta sanatçılar 5 bin, genç sanatçılar 3 bin ruble alıyor. Genç aktörleri cezp etmek için imkanımız yok, turneler için imkanımız yok. Kültür Bakanlığı’nın çalışmalarına bakınca, statüsünün komite seviyesine indirilmesi galiba doğru olacak, ama sadece Karaçay-Çerkes’de kültür bakanlığı olmaması da üzücü" dedi. ÖZ/FT