İnal Gaşokov: Anadillerin kaderi bölgesel yönetimlerin isteğine terk edilemez

Çerkesk/Ajans Kafkas – Bölgesel yönetimlerde resmi dil statüsünde olan dillerin zorunlu eğitimini kaldıran yeni eğitim yasası tepki çekiyor.


Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Başkenti Çerkesk Şehir Meclisi Başkan Yardımcısı İnal Gaşokov, 1 Eylül 2013’te yürürlüğe girecek olan yeni eğitim kanununun Rusya’nın az nüfuslu halklarının dilleri için olumsuz sonuçları olacağını söyledi.

Gaşokov konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Yeni kanun, okullarda yerel resmi dillerin eğitimi konusunda kimseyi sorumlu tutmuyor. Bölgelere anadil eğitimi verme hakkı verildi, ancak bu hakkın kullanılmaması durumunda kimse hesap soramayacak. Kanun henüz kabul edilmeden önce, bölgelerin çoğunluğunda yerel dillerin eğitiminin ve bu dillerde yayın yapan medya kurumlarının içler acısı haline dikkat etmek gerekirdi. Ne kadar gülünç bir şey, burada Çerkesçe okullarda otuz yıl önceki ders kitapları ile yani metinlerin parti ve komünizm hakkında olduğu kitaplarla veriliyor. Yerel dillerde yayın yapan organların bölgelerin çoğunluğunda oldukça ilkel kaldığı görülüyor. Televizyon izleyicileri yüzlerce kanal arasından seçim hakkına sahipken, kimse bu kurumların rekabet gücünün arttırılması için gayret göstermedi”.

Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi eğitim çalışanları hazırlık ve uzmanlık Enstitüsü Müdürü, pedagoji bilimleri doktoru Nina Yemuzova ise yeni kanunun anadil eğitimini ortadan kaldıracağı yönündeki endişelerin yersiz olduğunu düşünüyor. Yemuzova, “Kanunu dikkatlice okuyun. 14. Maddede cumhuriyetlerdeki resmi dillerinin eğitiminin, Rusya Federasyonu devlet dili, yani Rusça eğitimine zarar vermemesi gerektiği söyleniyor, yani anadillerin eğitim kısıtlamasıyla ilgili tek kelime yok” dedi.

Duma tarafından kısa bir süre önce kabul edilen eğitim kanunu, Rusya Federasyonunun ulusal cumhuriyetlerinde resmi dil statüsünde olan dillerin eğitim zorunluluğunu iptal ediyor. Milletvekillerine göre, bu dillerin okullarda öğretilmesi Rusçanın öğretimine zarar veriyor. Çerkesçe, Balkarca gibi yerel dillerin dersleri uzun zamandır okullarda sadece haftada birkaç saat veriliyor. RE/ÖZ/YA