‘Adıgeler (Çerkesler): tarihi ve bugünü’ konferansı.
25-26 Nisanda Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik’te, Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesinde ‘Adıgeler (Çerkesler): tarihi ve bugünü’ adlı uluslararası bilimsel konferans düzenlendi.
Konferans katılımcıları ‘Çerkes meselesi’ tartışmalarının politize edilmemesi gerektiğini düşünüyor.
Düzenlenen konferansta konuşan Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Rektörü Barasbi Karamurzov, ‘Çerkes meselesi’ tartışmalarının bilimsel-tarihsel anlama dönüştürülmesi ve politize edilmemesi gerektiğini açıkladı. Kafkasya uzmanı Viktor Çernous da ‘ belirsiz konuların’ tartışmalarına da tarihçi, bilim adamlarının katılması gerektiğini düşünüyor.
Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesinde düzenlenen konferansa Kuzey Kafkasya tarihi ve kültürü konusunda uzman olan Moskova, Sankt-Petersburg, Nalçik, Maykop, Çerkesk, Rostov-na-Donu, Fransa ve Almanya’dan 50’den fazla kişi katıldı.
Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi Rektörü Barasbi Karamurzov’un açıklamasına göre, konferansın amacı, bugüne kadar halen tartışmalara neden olan ve ‘ hatıraların savaş’ nesnesi olan Çerkes tarihininin zorlu ve dramatik sayfalarının öğrenilmesi için bilimsel olarak doğrulanmış ve uzlaşılan yaklaşımlar oluşturmak.
Konferans çerçevesinde genel bir oturum, ‘ Tarihsel bir analiz olarak geleneksel Adıge dünyası’, ‘Kafkasya savaşı-Adıge (Çerkes) tarihini anlama anahtarı mı?’, ‘Günümüz Adıgeleri (Çerkesler): Rusya ve dünyadaki yerleri’, ‘ Adıge (Çerkes) tarihi ortak yorumlama sorunları’ konularında dört yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Kabardey-Balkar başkanlığını geçici olarak yürütmekte olan Yuri Kokov konferansın açılışındaki konuşmasında, düzenlenen bu konferansın Adıge tarihinin öğrenilmesinde başlangıç noktası olmasını ve Adıge tarihinin objektif olarak değerlendirilmesine yardımcı olmasını umut ettiğini ifade etti.
Bir aydan kısa bir süre sonra Rusya-Kafkasya savaşlarının bitişinin 150. yıldönümü olacağını ifade eden Kokov, Adıgelerin dedelerinin çektiği acılara saygın bir yaklaşım bekleme hakkı olduğunu belirtti.
Kokov “ Aynı zamanda kişinin geçmiş hakkındaki düşünceler yaşayamayacağını da göz önünde bulundurmak lazım. Bu, eski yaraların tazelenme isteği gibi doğasına aykırıdır” dedi ve dünyada tarihinde trajik sayfaları olmayan tek bir halkın olmadığını kaydetti.
Kavkazki Uzel,AjansKafkas