Kabardey-Balkarlı yardım gönüllüsü Olga Efendiyeva, ülkeye yerleşen Suriyeli Çerkeslerin sorunlarını anlattı.
Regnum haber ajansına konuşan Efendiyeva, Suriye’den Kabardey-Balkar’a gelen Çerkeslerin temel problemlerinin konut, göç işleri bürosundaki evrak işlemleri ve vasıflarına uygun iş bulma sorunu olduğunu kaydetti.
Efendiyeva “Anavatanına gelen geri dönüşçüler Nalçik sanatoryumlarında oda kiralamak durumunda kalıyor. Bunların fiyatı aylık dört-beş bin rubleden başlıyor. Üstelik bu odaların çoğunun tadilatı geri dönüşçülerin kendi imkanları ve emekleri, ayrıca gönüllülerin desteği ile yapıldı. Kaldıkları yerlerde sıcak su, elektrik kesintisi oluyor” açıklamasında bulundu.
Efendiyeva’nın ifadesine göre, son iki yılda yaklaşık 60 aile için yardımseverlerin gayreti ile Kabardey-Balkar’ın farklı bölgelerinde evler alındı. Evlerin büyük çoğunluğu köylerde bulunuyor.
Suriyeli Çerkeslerin yaşadıkları zorluklardan bir diğerinin de sürekli gelir kaynaklarının olmayışı olduğunu belirten Efendiyeva, “Suriyelilerin çoğu yüksek ve orta dereceli meslek eğitimlerine sahip vasıflı insanlar. Ama burada çoğunlukla en düşük maaşlarla, genellikle inşaat işlerinde çalışıyorlar” dedi.
Geri dönüşçülerin eğitim sorunlarının altı ay boyunca sadece gönüllülerin desteği ile çözüldüğünü, insani ihtiyaçların da yardımseverlerin çabalarıyla karşılandığını vurgulayan Efendiyeva, anavatanlarına dönen insanların işlemlerinde hiçbir kolaylık sağlanmadığını belirtti. Efendiyeva, Suriyeli geri dönüşçülerin sorunlarının ancak devlet düzeyinde çözülebileceğini de sözlerine ekledi.
Resmi rakamlara göre, 2012 başından beri Suriye’den Kabardey-Balkar’a 1080 kişi geldi. 2012’den Haziran 2014’e kadar 614 kişi geçici ikamet izni, 194 kişi sürekli ikamet izni aldı.
1 Ocak 2015 itibarıyla, 20 kişi (9 aile) mülteci olarak tanınma başvurusunda bulundu, 96 Suriyeli de (58 aile) geçici sığınma istedi. 73 kişiye (43 aile) geçici sığınma verildi, 17 kişinin (6 aile) mülteci olarak tanınma talepleri reddedildi.
Ajans Kafkas