Kabardey-Balkar’lı vatandaşlar Orta Asya’da anıt dikecek.
Kabardey-Balkar Cumhuriyetinden yaklaşık elli Balkar bugün Orta Asya’ya, sürgünde hayatını kaybeden büyükleri hatırasına anıt dikmek üzere yola çıkıyor. Balkar halkının Orta Asya’ya sürgün edilişlerinin 70. yıldönümü hatırasına oraya iki anıt dikilecek.
Balkar Halkı İhtiyarlar Heyeti sivil örgütü Başkanı İsmail Sabançiyev’in verdiği bilgilere göre, Orta Asya’ya giden Balkar heyetindekiler, sürgün yıllarında Kazakistan ve Kırgızistan’da hayatını kaybeden Balkarların mezarlarını ziyaret edecek, anma merasimleri düzenleyecek ve oradaki Balkar diasporası temsilcileri ile bir araya gelecek.
Yaklaşık yirmi gün sürecek ziyarette Balkar heyetinin yol güzergahı Almaata, Bişkek, Cambul şeklinde olacak. Heyette Balkar Halkı İhtiyarlar Heyeti üyeleri, ‘Elbrusodi’ örgütünden üyeler ve gazeteciler yer alıyor. Ziyaret otobüs ile Astrahan üzerinden yapılacak.
Balkar heyetinin Orta Asya ziyaretini finanse ettiği için Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin yeni yönetimine teşekkür eden, Balkar Halkı İhtiyarlar Heyeti Başkanı Sabançiyev “ Kalmıklar beş yılda bir defa yurttaşlarının mezarlarını ziyaret ediyor. Biz bunu yapamadık. Ülkenin yeni yönetimine bize yardım ettiği için teşekkür ediyoruz” dedi.
Sabançiyev heyetin Kazakistan yönetimine Almaata’da sürgün halklarının hatırasına bir hatıra ormanı oluşturma izni için talepte bulunacaklarını ifade etti.
‘Şıkı’ sivil örgütü başkan yardımcısı Anzor Hoçiyev “Benim için bu ziyaret doğduğum yere geri dönüşümdür. Kırgızistan’da büyükannem, dedemin mezarları bulunuyor, iki erkek kardeşim de orada yaşıyor” dedi.
Hoçiyev’in ifadesine göre, ziyaretin amacı- diaspora ile daha sıkı ilişkiler oluşturmak, kültürel işbirliği yapmak ve diasporanın köklerinden koptuğu hissine kapılmalarına engel olmak.
Ziyareti organize edenlerden, Kabardey Balkar’lı avukat Şaaban Elcorukayev, sürgün yıllarında Orta Asya’da doğmuş olanların artık 70 yaşında olduğunu, oraya çocukken gidenlerin ise 80 yaşlarında olduğunu ifade etti. Maddi imkansızlıklardan ötürü tek başlarına Orta Asya’yı ziyaret edemediklerini ve yakınlarının mezarlarını ziyaret edemediklerini kaydeden avukat Elcorukayev, bazı Balkarların sürgün yıllarında oralarda on ve üzeri sayıda yakınlarını kaybettiklerini hatırlattı.
Elcorukayev “ Beraberimizde iki anıt taşı götürüyoruz, üzerlerinde ‘Sürgün yıllarında Kazakistan ve Kırgızistan’da ölen Balkarlar hatırasına. Huzurla yatın’ ifadeleri yer alıyor” dedi.
Anıt taşlar sürgünde hayatını kaybeden Balkarların toplu olarak bulundukları mezarlara dikilecek.
1944’de diğer halklarla birlikte sürülenler arasında yer alan Balkarlardan Orta Asya’ya 37713 Balkar gönderildi. Yolda binlerce kişi öldü, 13 yıllık sürgünden sonra affedilen Balkarlara vatanlarına dönme izni verildi. Yaklaşık 50 bin Balkar yurduna döndü.
Şu anda Kırgızistan’da yaklaşık 3,5 bin Balkar, Kazakistan’da ise yaklaşık 6 bin Balkar yaşıyor.
Kavkazki Uzel,AjansKafkas