Magas/Ajans Kafkas – Ocak ayında temeli atılan ve Kafkasyalı insan hakları savunucularını bir araya getiren Kafkasya Forumu’nun ilk toplantısı İnguşetya’nın başkenti Magas’ta yapıldı.
18 Şubat’ta Magas Assa Otel’de yapılan toplantıya Kafkasya’nın ve Rusya’nın çeşitli bölgelerinden yaklaşık 100 sivil toplum temsilcisi katıldı.
Toplantının katılımcılarından Moskova Helsinki Grubu Başkanı Lüdmila Alekseyeva Kuzey Kafkasya’da görev yapan insan hakları savunucularının tehlikeli şartlarda çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti: “Kafkasya, insan hakları savunucuları için çok zor. En temel hak olan yaşam hakkı ihlal ediliyor. İnsanlar kayboluyor.” Lüdmila Alekseyeva, insan hakları savunucularının da sık sık kurbanlar arasında yer aldığını kaydetti.
Öldürülen insan hakları savunucusu Makşarip Auşev’in babası Magomed Auşev de oğlunun katillerini bulmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ancak bir sonuç elde edemediklerini hatırlattı.
Forumda İnguşetya’da insan hakları ile ilgili raporlar da okundu. İnguşetya İnsan Hakları Yetkilisi Cambulat Oztsoyev, raporunda, güvenlik organları çalışanları hakkındaki şikayetlerin yanı sıra elektrik, gaz gibi konut hizmetlerindeki mağduriyetlerden dolayı da çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti.
Tanınmış İnguş İnsan hakları savunucusu Magomed Hazbiyev ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yöneticilerimize bakarsak ülkemizde her şey yolunda, sadece insanlar kayboluyor ama “her şey yolunda”, ateş açılıyor ama “daha az”. Doğru, daha az kişiye ateş açılıyor ancak bu yönetimin sayesinde değil, gece ve gündüz çalışan, insanları silah bırakmaya ikna edebilenlerin sayesinde gerçekleşti.”
İnguşetya’da devlet terörü olduğunu kaydeden Hazbiyev, “Bu terörizm apoletli bir grup insanın eseri. Devlet, öldürülen bir gencin erkek kardeşinin intikam yoluna girdiği bir kısır döngünün mimarı oldu. Ülkede herkes, yönetim organları dahil, insan kaçırma olaylarının, mahkemesiz, soruşturmasız işlenen cinayetlerin arkasında kimlerin olduğunu biliyor” dedi.
Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya’dan gelen katılımcıların tebliğlerinin de sunulduğu forumun sonunda insan hakları örgütleri, Kuzey Kafkasya’da sivil toplumu güçlendirme, tecrübe alışverişi ve karşılıklı işbirliğini öngören bir bildiri imzaladılar.
Foruma davet edilen ancak katılamayan Avukat Musa Pliyev, toplantıyla ilgili olarak “Bu tür faaliyetlerin daha sık yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Alınan kararların yaptırım gücü ise başka bir konu. Maalesef bugüne kadar bu tür faaliyetlerin, Kafkasya’da yaşanan olaylara etkisi olmadı” değerlendirmesinde bulundu.
Yevkurov’un, ‘adam kaçırma olaylarında güvenlik güçlerinin rol aldığı’ açıklamasını da yorumlayan Pliyev, “Bu açıklama hiçbir sorunu çözmez. Çünkü kaçırılan insanların nerede olduğu, başlarına ne geldiği söylenmedi” dedi.
Bu tür organizasyonlara uzmanlar, bağımsız gözlemciler ve gazetecilerin de davet edilmesi gerektiği önerisinde bulunan Pliyev, “Toplantı, insan hakları savunucularının kendi yaklaşımlarını açık bir şekilde ifade edebilmeleri ve bunu üst yönetim organlarına taşıyabilmeleri için küçük bir imkan. Bu tür forumların somut görevler belirlemesi, çözümlerin oluşturulması ve ‘Kafkasya’da kanunsuzluk ne zaman sona erecek?’ şeklindeki en temel soruya cevap alınabilmesi için federal düzeyde yapılmalı” açıklamasında bulundu.
Kafkasyalı İnsan hakları savunucularını bir araya getiren Kafkasya Forumu çatısı altında Çeçenya, İnguşetya, Kuzey Osetya, Dağıstan ve Kabardey-Balkar’dan 11 sivil toplum örgütü yer alıyor. KU/ÖZ/YA