Tshinval/Ajans Kafkas – Güney Osetya, Gürcistan’daki evlerini terk etmek zorunda kalan Oset mültecilerin bir kısmına konut temin etti.
Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti, mülteci ailelerine evlerinin anahtarını teslim ederken “Bugünden itibaren artık mülteci değilsiniz” diye seslendi.
Bakanlar ve milletvekillerinin de katıldığı 8 Nisan’daki törende Kokoyti, Tiflis’ten kovulmuş Lüdvig Dudayev’e konutunun anahtarını verirken mültecilere "Çok şeyler yaşadınız, Gürcistan yönetiminin suçundan çok acılar çektiniz, Güney Osetya hükümeti ise sizin için ev aldı, çünkü burası sizin hükümetiniz. Bu evlerde sadece mutluluğu tatmanızı temenni ediyorum" dedi. Osetya lider ardından da evin anahtarını ailenin en küçük ferdi olan üç yaşındaki Batik’e uzatıp "Bugünden itibaren burası senin evin, ardın mülteci değilsin. En önemlisi de bu!" diye konuştu. Kokoyti mülteci sayısının çok olduğunu ama artık fakir bir hükümet olmadıklarını, kendi ayakları üzerinde durduklarını ve mültecilere yardım için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Kokoyti sözlerini “Artık ne Osetler, ne Gürcüler ne de başka halklardan mülteci olmasını istemiyoruz” diye bitirdi.
Mültecilerin yerleştirilmesi konusunda çalışmaları yürüten hükümet komisyonun başkanı Boris Çoçiyev de bunun başlangıç olduğunu, tüm mültecilerin kendi evlerine taşınmalarını sağlamak için ellerinden geleni yapacakları müjdesini verdi.
Ev sahibi olan diğer mülteciler ise şunlar: Pris köyünden Elizavetta Bestayeva, Tiflis’ten Handzerifa Satkoyeva, eski Gürcistan Devlet Başkanı Zviad Gamsahurdiya döneminde yakılan Oset köyü Mamitikau’dan Soslan Kozayev ve Sonya Haçirova, Karelski bölgesindeki Tsver köyünden Marina Cioyeva, Ered köyünden Tamaz Kelekhsayev ve Vanat köyünden Batırbeg Arsoyev. Bunlar şimdiye dek mülteci kampında tek bir odada yaşayan çok çocuklu ailelerdi. Mültecilere anahtar teslimi yapılmadan önce yaşamak istedikleri bölge ile daire ya da müstakil ev konusunda tercihleri de soruldu.
Gürcülerin yaktığı Mamitikau köyü, savaş sonrası bölgeye barış gücü askerlerinin konuşlandırılmasının ardından 1992’de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yardımıyla yeniden inşa edilmişti. Ancak 2004’de milliyetçi Mikhail Saakaşvili Gürcistan devlet başkanı olunca Gürcü askerleri yeniden köye saldırıp ikinci kez yaktı. Beş kişilik Soslan Kozayev ailesi de toplu olarak göç etmek zorunda kaldı. ÖZ/FT