Uluslararası Sınır Tanımayan Muhabirler örgütü Çeçenya ve Dağıstan’da meydanın durumuyla ilgili araştırma raporunu yayınladı.
Yayınlanan raporda, iki yıl önce bu cumhuriyetlere yapılan son ziyaretten beri olumlu bir değişiklik görülemediği kaydediliyor. Raporda, gazeteciler, insan hakları savunucuları ve ülke yöneticilerinin değerlendirmeleri ile Sınır Tanımayan Muhabirler örgütünün bölgedeki durumla ilgili tavsiyeleri yer alıyor.
14 Eylül’de Moskova’da yapılan “Kuzey Kafkasya: gazeteciler ve insan hakları savunucuları tehdit altında” konulu basın toplantısında Kuzey Kafkasya Federal Bölgedeki gazetecilerin çalışma şartları değerlendirilmiş, Sınır Tanımayan Muhabirler Avrupa ve Orta Asya şube başkanı Johann Bihr Kafkasya cumhuriyetleri yönetimlerinin gazetecilere yönelik davranışlarını ciddi şekilde eleştirmişti.
İki yıl önceki son ziyaretlerinin ardından Sınır Tanımayan Muhabirler 9-13 Eylül 2011’de Çeçenya ve Dağıstan’ı yeniden ziyaret etti. Gözlemcilerin yapmış oldukları ziyaretler sonrasında Çeçenya’da basın özgürlüğünün tamamen yok olduğu, Dağıstan’da ise güvenliğin ciddi şekilde bozulduğu bildirmeleri üzerine bu iki cumhuriyete öncelik verildi.
Sınır Tanımayan Muhabirler misyonu üyeleri Johann Bihr ve Tikhon Dzyadko’nun gazeteciler, yerel yönetim temsilcileri ve insan hakları temsilcileri ile görüşmelerine dayanarak hazırlanan raporda “Çeçenya ve Dağıstan Kafkasya’daki çatışmaların iki ucunu temsil ediyor: birincisi çatışmaların doğuşuna tanıklık etti, ikincisi ise bugün askeri eylemlerin kalbi durumunda” ifadelerine yer verildi.
Sınır Tanımayan Muhabirler, hazırladıkları raporda, yönetim ve topluma, bölgede medyanın çalışma şartlarının iyileşmesiyle ilgili önerilerini sunuyorlar.
Sınır Tanımayan Muhabirler Dağıstan yönetiminden, devlet ve bağımsız medya oranları arasında normal rekabet şartlarının oluşturulmasını; basını devlet güdümünde bir araca çevirme gayretinden vazgeçilmesini; yönetimi eleştiren gazetecileri silahlı direniş yandaşları olarak görmeyi bırakmayı ve Haziran ayında başlayan diyalog sürecinin sürdürülmesini talep ediyor.
Çeçenya yönetimine de çoğulcu siyaset ve özgür medyanın oluşturulmasını kabul etme, tüm yayın organlarına eşit devlet kaynağı sağlama, gazetecilere yolsuzluk, insan hakları ihlalleri, savaş, gazeteci ve insan hakları cinayetleri vs önemli konulara değinebilme imkanı verilmesi çağrısı yapılıyor.
Sınır Tanımayan Muhabirler Rusya yönetiminden de yolsuzluğa karşı kararlı bir mücadeleye başlaması ve insan kaçırma, yargısız infazların adil soruşturulmasını istiyor.
Uluslararası topluma ise Kuzey Kafkasya’daki ifade özgürlüğü ile ilgili endişelerin sürekli dile getirmesi, gazeteci ve insan hakları savunucuları cinayetlerinin cezalandırılmaması meselesini tartışması, Kuzey Kafkasya’daki belirli gazeteci ve insan hakları savunucularının desteklenmesi öneriliyor. KU/ÖZ/YA