Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya’nın Gudermes bölgesinde büyük bir ticaret merkezi kuruluyor. Çeçenya İnşaat Bakanlığı’na göre Koşkeldı köyünde 2006’da başlayan ama mali sıkıntılar nedeniyle duran inşa çalışmaları yeniden başladı.
Merkezde zinciri ve depoların dışında lokanta ve kafeler yer alacak.
Kuzey Kafkasya’da en büyük pazar Çeçenya’daki savaş öncesine kadar Koşkeldi’deydi. Yeni merkez de eski pazarın yerinde kuruluyor.
Bakanlıktan bir yetkili Kavkazki Uzel’e “İnşaat çalışmalarının iki ayda bitirilmesi planlanıyor. Çalışmalar yirmi dört saat devam ediyor, inşaatçıların tüm gerekli materyal ve tekniği var. Burada depolar, ürün mağazaları ve diğer yerler inşa edilecek, yollar asfaltlanacak. Koşkeldı’de pazarın açılmasıyla halk toptan fiyatına ürün sahibi olabilecek ve bunun için Hasavyurt’a gitmesine gerek kalmayacak” dedi.
Yetkili “Şu anda bize gıda ve çeşitli ürünler özellikle Hasavyurt, Nalçik ve Petigorsk’tan getiriliyor. Tabii ki yol masrafıyla fiyatlar artıyor. Koşkeldı pazarının açılmasıyla bu konu tümüyle olmasa bile kısmen çözülebilecek” diye ekledi.
Ancak ülke halkı yeni pazarın açılmasına ihtiyatla yaklaşıyor. Albika adlı bir kişi “Pazar ve çarşılar bizde yeterince var. Gençlerin istihdam olabileceği, uzmanlık alabileceği ve çalışabileceği bir yer inşa edilse daha iyiydi. Onlar pazarda nasıl bir uzmanlık alabilecek? Bürokratlarımızın aşırı iştahını memnun etmek için daha ne kadar pazar inşa edilecek? Zaten şu anda neredeyse hemen her belediye başkanının ek gelir sağladığı pazar veya çarşısı var. Onlar pazar ve ticaret merkezlerini inşa edip oldukça yüksek fiyatlara kiralıyorlar. Bu en natürel haraç, ama bundan dolayı ülkemizde çalışacak başka yer yok, insanlar her türlü ağır koşulu kabul etmek, kapike çalışmak zorunda kalıyor” diye konuştu.
Çeçenya’da resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 30 ancak yerel uzmanlar gerçek rakamın en az iki kat fazla olduğun söylüyor. Çeçenya’da son birkaç yılda Çiri-Yurt çimento fabrikası, Caharkale’de Transmaş ve Elektropult fabrikaları, Argun’da Jiguli oto montaj açıldı, bazı küçüklü büyüklü müesseseler de hizmete girdi. Bununla birlikte Sovyet döneminin ekonomi devleri Caharkale’deki Krasnıi Molot ile Lenin ve Şeripov gibi petrol tesisleri yeniden inşa edilemedi. ÖZ/FT